latinica  ћирилица
24/06/2016 |  07:54 ⇒ 19:41 | Autor: Agencije

Razočaranost i čestitke zbog rezultata referenduma u Britaniji

Prvobitna reagovanja iz Evrope i svijeta na odluku glasača u Britaniji da podrže izlazak te zemlje iz EU su raznolika od zabrinutosti i razočaranosti do čestitki.
Britanija za izlazak iz EU (foto: PA) -
Britanija za izlazak iz EU (foto: PA)

Američki predsjednik Barak Obama i premijer Kanade DŽastin Trudo poslali su istu poruku  da su i EU i Velika Britanija  "važni strateški partneri"

Najizvesniji kandidat Demokratske stranke za predsjednicu SAD Hilari Klinton izjavila je danas da poštuje glas Velike Britanije za izlazak iz Evropske unije.

Rojters prenosi da je Klintonova naglasila da je posvećena održanju veza SAD kako sa Britanijom tako i sa evropskim državama.

"Naš prvi zadatak jeste da osiguramo da ekonomska neizvjesnost stvorena ovim događajima ne našteti američkim porodicama i poslovima koje njihovi članovi imaju ovde", navela je Klintonova.

"Ovo jeste udarac, ali moramo da budemo staloženi i mirni, da analiziramo situaciju i da ne žurimo", rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel. Ona je rekla da "duboko žali" zbog odluke Velike Britanije, da "bregzit" predstavlja korak unazad za evropsku integraciju, ali i da je "Njemačka posebno zainteresovana za uspjeh evropskog zajedništva".

Kako je navela, Donald Tusk, Fransoa Oland i Mateo Renci će doći u Berlin na razgovore u ponedjeljak, jer samo "zajedno mogu da održe Uniju".

Američki potpredsjednik DŽozeg Bajden izjavio je da su SAD više voljele da Velika Britanija ostane u Evropskoj uniji, ali da njegova zemlja poštuje rezultate referenduma o Bregzitu. "Moram da kažem da smo se nadali drugačijem ishodu, ali SAD imaju dugotrajno prijateljstvo s Ujedinjenim Kraljevstvom i ta veoma specijalna veza će opstati. Mi u potpunosti poštujemo odluku koju su oni donijeli", naveo je Bajden u govoru održanom u irskoj prestonici Dablinu, prenosi Rojters.

Francuski predsjednik Fransoa Oland izjavio je da ishod referenduma u Britaniji predstavlja izazov za EU.

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je da je odluka Britanije da izađe iz EU simptom mnogo dubljeg oboljenja u Evropi koje se mora što prije izliječiti. "Ekstremni izbori mjera štednje proširili su nejednakost između država na sjeveru i jugu, ograde i zatvorene granice. Odbijanje podjele tereta dugovanja i migrantska kriza ukazali su na produženu krizu u Evropi", rekao je Cipras. Prema njegovim riječima, za jedinstvenu Evropu hitno je potrebna nova vizija i početak.

Zamjenik njemačkog kancelara Zigmar Gabrijel rekao je da je rezultat referenduma u Britaniji "šansa za novi početak", ali da se Evropa neće ponašati kao da se ništa nije desilo. Gabrijel, koji je i ministar finansija, izjavio je njemačkom dnevniku "Bild" da je izlazak Britanije iz EU poziv za buđenje evropskoj politici.

"Moskva želi da EU ostane velika ekonomska sila, koja je prosperitetna, stabilna i predvidiva", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Najizvjesniji kandidat Republikanske stranke za predsjednika SAD Donald Tramp stigao je u Škotsku i poručio da je "sjajna stvar" što je narod Velike Britanije, koji je na referendumu glasao za izlazak iz Evropske unije, "vratio svoju zemlju". Američka agencija AP navodi i da je Tramp rekao da je Bregzit "fantastičan".

"Qudi su ljuti širom svijeta", naveo je on i istakao da su zabrinutosti oko granica uticale na glasanje u Velikoj Britaniji. Tramp je, takođe, rekao da bi druge zemlje mogle da prate primjer Velike Britanije i ocijenio da "ona neće biti posqednja". Prema njegovim riječima, narod u SAD je ljut zbog sličnih stvari.

Generalni sekretar NATO Јens Stoltenberg izjavio je da "mjesto Britanije unutar Alijanse ostaje nepromijenjeno" uprkos što su građani Britanije na referendumu glasali za izlazak iz EU.

Lideri EU će se sastati u Briselu kako bi pokušali da donesu odluku o daljem radu nakon pobjede "Breksita" na jučerašnjem referendumu u Britaniji. Evropski komesar Žan-Klod Јunker sastaće se sa liderima Evropskog savjeta i Evropskog parlamenta, te sa holandskim premijerom Markom Ruteom, čija je zemlja na čelu evropskog predsjedništva.

Oni će pokušati da usaglase evropski stav prema referendumu u Britaniji jer je to prvi put da neka članica izađe od osnivanja bloka.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk ubijeđen je da Evropska unija ima budućnost i poručuje, poslije referenduma u Velikoj Britaniji, na kojem su se građani izasnili za izlazak iz EU, da "ono što nas ne ubije samo nas jača". On je upozorio da ne treba imati "histerične reakcije" nakon referenduma i istakao da je Unija odlučna da ostane ujedinjena, prenio je AFP.

"Danas, u ime 27 lidera, mogu da kažem da smo odlučni da održimo naše jedinstvo kao 27 (država-članica)", rekao je Tusk u Briselu i dodao da je ovo "istorijski trenutak, ali sigurno ne trenutak za histerične reakcije".

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da je rezultat referenduma o članstvu u EU unutrašnje pitanje Velike Britanije. „To je unutrašnja stvar engleskog naroda“, odgovorio je Lavrov na pitanje novinara da komentariše referendum u Velikoj Britaniji. „Postoje aritmetički podaci referenduma. To je volja naroda Velike Britanije. Odlučite sami“, odgovorio je ministar na pitanje čija je pobjeda rezultat referenduma.

Njemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer izjavio je, povodom odluke Britanaca da napuste EU, da je to "tužan da za Evropu i Veliku Britaniju".

"Vijest iz Britanije je zaista otrežnjujuća. To je tužan dan za Evropu i Britaniju", naveo je Štajnmajer, objavljeno je na Tviter nalogu njemačkog Ministarstva spoljnih poslova, prenio je Rojters.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Mark Ero izrazio je žaljenje zbog odluke Britanije koja se na referendumu izjasnila za izlazak iz EU, ističući da Evropa mora da vrati povjerenje naroda. "Tužno je to za Ujedinjeno Kraljevstvo. Evropa nastavlja dalje, ali mora da reaguje i vrati povjerenje naroda. I to pod hitno", objavio je Ero na Tviteru, prenijele su agencije.

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izrazio je očekivanje da će pregovori oko izlaska Britanije iz EU početi veoma brzo. "Britanija je donijela odluku da ide svojim putem. Јutrošnji ekonomski podaci pokazuju da će to biti veoma drugačiji put. Očekujem da će pregovori o izlasku početi ubrzo", kazao je Šulc.

Lider holandske antievropske "Stranke slobode" Ger Vilders pozvao je jutros na održavanje referenduma o izlasku ili ostanku u EU u njegovoj zemlji, poslije objave da je Britanija glasala za izlazak iz Unije.

Vilders je obećao da će, ukoliko bude izabran za premijera na izborima u martu u Holandiji, i on pozvati na referendum. "Nećemo imati kontrolu nad našom zemljom, parama, sopstvenim granicama, imigracionom politikom. Holandija mora, što je prije moguće, da dobije šansu da se izjasni o članstvu u EU", istakao je Vilders, prenio je Rojters.

Holandski mediji navode da je 54 odsto građana za referendum u Holandiji.

Pobjeda "Breksita" na referendumu u Britaniji loša je vijest po Evropu i Poljsku i to je signal da neke koncepte evropskog bloka treba mijenjati, rekao je poljski ministar spoljnih poslova Vitold Vaščikovski. On je istakao da je u Britaniji pobijedila opcija "Breksita" zbog koncepta Evrope, koji je stvoren davno i više nije popularan.

Јapanski ministar finansija Taro Aso izrazio je veliku zabrinutost jer, kako navodi, postoji veliki rizik od posljedica "Breksita" po svjetsku ekonomiju i globalna finansijska tržišta.

Slično mišljenje izrazila je i lider francuske stranke Nacionalni fron Marin Le Pen. "Sloboda naroda uvijek pobjeđuje! Bravo za Britaniju. Sada je naš red na `Freksit`", navela je Le Penova na društvenoj mreži "Tviter".

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da rezultati referenduma u Britaniji pokazuju da Brisel mora da sluša glas naroda i da daje prave odgovore na ključna pitanja poput migracije.
Orban je podsjetio da je pitanje migracije imalo ključnu ulogu u diskusiji u Britaniji pred održavanje referenduma.

"Brisel mora da čuje glas naroda, to je najveća pouka koja se može izvući iz ove odluke", kaže Orban.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da poštuje izbor britanskog naroda na jučerašnjem referendumu o izlasku te zemlje iz EU. "Napredna Evropa je u interesu svih i Kina želi da sarađuje sa Britanijom i u potpunosti ima povjerenje u veze Pekinga i Brisela", istakla je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing.

Bivši američki ambasador u Rusiji Majkl Mekfol smatra da su rezultati referenduma za izlazak Velike Britanije iz EU „velika pobjeda“ za spoljnu politiku predsjednika Rusije Vladimira Putina.

„Danas je velika pobjeda za spoljnopolitičke ciljeve Putina. Odajte mu priznanje“, napisao je na svom tviter nalogu bivši ambasador SAD u Moskvi. ​On smatra da „glasanje nesumnjivo služi Putinovim dugoročnim ciljevima u Evropi“. Mekfol je naglasio da ruski predsjednik „nije isprovocirao rezultate referenduma, već je zbog njih na dobitku“.