latinica  ћирилица
24/06/2016 |  15:40 ⇒ 17:14 | Autor: RTRS

Gacko: Građani negoduju zbog pepela, iz RiTE najavljuju rješenje (VIDEO)

Posljednjih dana sistem filtera u RiTE Gacko povremeno je prestajao da radi što je uzrokovalo ispuštanje većih količina pepela i prašine u vazduh. Ova pojava uznemirila je građane Gacka.
RiTE Gacko - Foto: RTRS
RiTE GackoFoto: RTRS

Razlog za prestajanje rada filtera je sastav uglja, koji se odnedavno eksplaotiše iz tzv. povlatne zone. Taj ugalj sadrži veliki procenat nesagorivih materija od kojih se zapuše filteri, a pepeo ispušta u vazduh. Dok nadležni u RiTE tvrde da nema razloga za brigu i da nisu narušeni ekološki standardi, građani Gacka stanje ocjenjuju kao katastrofalno. 

Mještani sela Rudo Polje i naselja Gračanica žale se da od prašine i pepela ne mogu da dišu, da su povrće i usjevi poprimili sivu boju, a balkone i zidove ne mogu oprati.

- Od remonta nijednog minuta nije radila sa filterima. Nanosi prašine su toliki da se živjeti ne može, uništena je poljoprivreda i sve - kaže mještanin Rudog Polja Mileta Divljan.

- Јa ne mogu više da ćutim, žao mi je djece jer ih potrovasmo, neće nam onda trebati ni plate ni posao ni ništa. Mjerni instrumenti ne rade pa se ne zna ni kolike količine pepepla i štetnih materija se izbacuje u vazduh - kaže Vlatko Nikolić iz naselja Gračanica.

Odgovorni u RiTE Gacko ne negiraju problem. Tvrde da su prekidi u filterskom sistemu povremeni i da od deset filtera uvijek radi pet ili šest.

- Povećana je emisija čestica, dozvoljena granica za starije TE je do 400, mi imamo mjerenje od 350 do 600. Intenzitet je kratak kad ispadnu filteri pa pepeo praznimo fizički da se ne naruši ekološka granica - kaže Borivoje Vujičić, izvršni direktor za poslove proizvodnje i razvoj RiTE Gacko.

Nadležni uvjeravaju da će u narednih četiri do osam sedmica stručnjaci iz Finske, čija je oprema u sistemu filtera, pokrenuti efikasniji sistem za otpremanje pepela. Zabirnuti građani najavljuju snažniju borbu za trajno rješavanje ovog problema.