latinica  ћирилица
24/06/2016 |  18:35 ⇒ 25/06/2016 | 11:31 | Autor: RTRS

Kako će britanska odluka uticati na naš evropski put? (VIDEO)

Odluka Britanije uzdrmala je Evropsku uniju ali i zemlje zapadnog Balkana koje su na putu pridruživanja ovoj organizaciji. Iako svjesni neizvjesne budućnosti Unije, lideri regiona odlučni da nastave evropski put.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Bregzit je, međutim, u prvi plan vratio referendum kao način izjašnjavanja građana. Predsjednik Srpske Milorad Dodik čestitao je građanima Velike Britanije na demokratski sprovedenom referendumu, ocijenivši da je volja naroda, izražena na taj način, činjenica koja svuda u svijetu mora biti uvažena. 

Izlazak Britanije dovodi do jedne nove Evrope i vrlo vjerovatno novih procesa sličnih ovom u Britaniji, rekao je predsjednik Srpske Milorad Dodik. Srpska će ostati na evropskom putu, ali sa povećanim potrebama da bude obazriva i štiti svoje interese. S druge strane, kaže, Bregzit je osnažio pitanje referenduma kao načina izjašnjavanja građana.

- Nama je nekoliko puta zakinuto pravo na izjašnjavanje, ali afirmisanje referenduma je sada poprimilo dodatnu snagu i poslužiće Republici Srpskoj u budućnosti - kaže Dodik.

Mladen Ivanić smatra da ovo neće značiti kraj Evropske unije koja je do sada prošla mnoge krize ali ističe da Unija više neće biti ista. Dodaje i da neće biti posebnih implikacija po BiH.

- Nama je i u EU, koja je u krizi, bolje nego van EU. BiH je van EU toliko vremena pa imamo složeno stanje, lošu ekonomiju, veliku nezaposlenost, nedostatak perspektive. I u "slaboj EU" nama bi bilo puno, puno bolje - smatra Ivanić.

Predjsednica Vlade Srpske, međutim navodi da će EU morati u reorganizaciju institucija što će usporiti put svima koji čekaju pridruživanje.

- Moje predviđanje je da će se Evropa vraćati svom istorijatu kada je bila jaka ekonomska zajednica, a da su neke druge, nadograđene poluge morati da se istope. Kratkoročno, nema brzog kretanja, dugoročno - Evropa će biti "siguran kišobran" za sve one zemlje koje žele da stanu pod njega - smatra Cvijanovićeva.

Srbija nastavlja svoj evropski put, bez obzira na odluku Britanaca rekao je premijer Aleksandar Vučić. Na pozive da se i u Srbiji održi referendum, Vučić je rekao je evropska politika pobijedila na izborima i da je referendum moguć jedino ako ga pobijede na izborima.

- Verujem da bi se većina građana Srbije izjasnila kao i Britanci, ali siguran sam i da žele bolju budućnost. Zato ostajemo na putu ka EU - rekao je Vučić.

Breksit je pokazao da je referendum sveta institucija demokratije, a ako je ta institucija prihvaćena u evropskom političkom životu, onda i narod u Republici Srpskoj ima isto pravo da o svojoj sudbini odlučuje na referendumu, ocijenio je vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski. Bregzit kao legitimna odluka engleskog naroda daje legitimitet i RS-egzitu, kaže Dragomir Anđelković

- Kad Velika Britanija, koju su poštovali u EU, ima pravo da izađe iz EU onda tim prije Republika Srpska koju ugnjetavaju unutar BiH, iako je jedina dosljedna na poziciji poštovanja Dejtona, ima pravo na nešto što bi nazvali RS-egzit - smatra Anđelković.

Predsjedavajući Savjeta Ministara BiH, Denis Zvizdić rekao je da je BiH odlaskom Britanije izgubila jedan glas za ulazak u Uniju, ali da u Britaniji i dalje ima prijatelja koji će snažno lobirati za ulazak BiH u EU. Smisao i motiv te podrške, međutim, više je nego upitan, kada je jedan od inicijatora tzv. Britansko-njemačke inicijative, sporazuma koji bi trebalo da ubrza evropski put BiH, i sam odustao od tog puta.