latinica  ћирилица
26/06/2016 |  08:20 ⇒ 08:56 | Autor: sputniknews.com

Rusija poklonila Egiptu raketni brod s krstarećim raketama "moskit"

Rusija je egipatskoj vojnoj mornarici poklonila raketni brod s ofanzivnim kompleksom "moskit", saopštio je načelnik Uprave za borbenu pripremu Vojno-mornaričke flote Rusije Viktor Kočemazov.
Ratni brod (Foto: operatorchan.org) -
Ratni brod (Foto: operatorchan.org)

Kočemazov je naglasio da je vojno-političko rukovodstvo Rusije to učinilo da bi pomoglo Egiptu da se suprotstavi terorizmu ne samo na kopnu nego i na moru.

Protivbrodovske krstareće rakete "moskit", postavljene na raketnom brodu R-32, karakteriše mala visina letenja, nadzvučna brzina i odlične manevarske sposobnosti. Zahvaljujući tome mogu da savladaju protivničke sisteme protivvazdušne odbrane.

Prema podacima Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Rusije u septembru 2014. godine strane su potpisale ugovore o naoružavanju u vrijednosti od 3,5 milijarde dolara.

Generalni direktor "Rosteha" Sergej Čemezov rekao je da ti ugovori podrazumijevaju isporuku vatrenog oružja, PVO uređaja i artiljerije. Saopšteno je, takođe, da je Egipat zainteresovan za kupovinu partije lovaca "mig-35", prenosi Sputnjik.

Rusija i Egipat planirali su da potpišu ugovor o isporuci dodatne partije kompleksa za zaštitu avijacije "prezident-S", a pregovaralo se i o helikopterima Ka-52 za opremanje nosača helikoptera tipa "mistral".