latinica  ћирилица
29/06/2016 |  11:37 | Autor: sputniknews.com

Vašington hoće Crnu Goru što prije u NATO-u

Bijela kuća zvanično je pokrenula dopisom Senatu SAD proces ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, što je crnogorski premijer Milo Đukanović ocijenio kao snažan pokazatelj podrške Vašingtona skorom članstvu te države u NATO-u i reformama koje Crna Gora sprovodi.

"Ovim prenosim savjet i saglasnost za ratifikaciju Protokola o pristupanju Crne Gore Sjevernoatlantskom savezu. Ovaj protokol je potpisan u Briselu 19. maja 2016. uz podršku SAD i ostalih članica Alijanse“, stoji u dopisu Senatu predsjednika SAD-a Baraka Obame.

On je istakao da će puna ratifikacija od SAD-a i njenih saveznika omogućiti da Crna Gora postane dio Sjevernoatlantskog ugovora i članica NATO-a.

“Moja administracija i ja smo spremni da pomognemo u tom procesu“, poručio je Obama.

Protokol o pristupanju do sada su ratifikovali Island, Slovenija, Mađarska, Slovačka, Albanija.

Crna Gora je 19. maja u Briselu potpisala Protokol o punopravnom članstvu u NATO. U okviru tog procesa, potrebno je da sve članice NATO-a, unutar svojih parlamenata, ratifikuju navedeni Protokol.

Na kraju, ostaje da Crna Gora ratifikuje taj dokument, čime se proces završava. Proces ratifikacije Protokola u parlamentima 28 članica Alijanse, kako je ranije više puta najavljeno, trebalo bi da bude završen do sredine 2017. Na sljedećem samitu NATO-a, koji će biti održan u Varšavi, Crna Gora će imati status posmatrača.

“Ovo je odlična vijest za Crnu Goru. Smatram izuzetno značajnim što je najveća saveznica završila proceduru kojom se otvara proces ratifikacije Protokola u Senatu“, kazao je Đukanović, prenijeli su crnogorski mediji.

On vjeruje da će procedura u Senatu biti završena u što kraćem roku.

Takođe, ističe Đukanović, ovo je podstrek i za druge zemlje-saveznice da završe proces ratifikacije po ubrzanom postupku.