latinica  ћирилица
29/06/2016 |  17:25 ⇒ 30/06/2016 | 07:36 | Autor: RTRS

Cvijanović: Do Bregzita ne bi ni došlo da se EU reformisala, jednog dana i BiH u EU (VIDEO)

Do Bregzita ne bi ni došlo da se EU reformisala prije nekoliko godina. Sve se to moglo zaustaviti da je reforma sprovedena kada je to u svom prvom mandatu predlagao britanski premijer – izjavila je premijerka RS Željka Cvijanović, u intervjuu za sutrašnje izdanje "Narodnih novina".
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Kad je Vlada nedavno analizirala stvari koje je Britanija dobila kroz ispregovarani specijalni status, to je naišlo na izrugivanje opozicije u Srpskoj, a Mladen Ivanić je to nazvao potpuno besmislenim.

Cvijanovićeva kaže da bi bolje bilo da se i Predsjedništvo BiH bavilo tim pitanjem i da su podsticali dogovor svih nivoa vlasti. Primjer neuspjelog procesa adaptacije Sporazuma o pridruživanju rezultat je takvog odnosa, rekla je Cvijanovićeva. 

Komentarišući odluku srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da neće dati saglasnost na adaptaciju Sporzuma o pridruživanju bez pozitivnog stava Vlade Srpske – premijerka je to nazvala političkom igrom. Da je to bilo njegovo stvarno opredjeljenje onda bi, kaže, proces tako bio postavljen već na početku, a ne tek na kraju - kaže premijerka.

"Tu su zakazali i Predsjedništvo BiH i Savjet ministara i pregovaračka delegacija BiH. A, onda kad se stvar previše zapetljala odlučili su da lopticu prebace u dvorište Vlade Republike Srpske. Nama to nije problem, ali ostaje loš utisak o još jednom u nizu loših iskustava. Ovo pitanje moglo je da bude riješeno na odgovarajući način, transparentno , kolegijalno i u duhu koordinacije, a ne odmjeravanjem mišića", rekla je Cvijanovićeva.

Govoreći o izjavi ambasadora Vigemarka da EU ne pregovara sa entitetima, već sa državama, ali da stav država mora odraziti i stavove entiteta, premijerka je rekla da je Srpskoj to jasno i zato je tražila da taj zajednički glas bude zaista zajednički i da uključi stavove svih, dok se u praksi dešava drugačije.

"Bolje je tri mjeseca pripremati teren i zajedničku platformu svih, a onda je bez zastoja provoditi, nego u tri dana prelomiti stvar preko koljena a onda tri godine osporavati tako definisane pozicije. Tu lekciju nikako da nauče ljudi u Sarajevu i to predstavlja najveći teret za naše kretanje ka EU", dodala je premijerka Srpske.

Premijerka je izjavila da loš utisak stvara i to što se ovdje evropski proces dizajnira tako da nas stvarno ne odvede do EU, već da posluži kao instrument za očuvanje BiH od raspakivanja.

Ipak, optimista je da će se, uprkos promašenim metodama u BiH i izazovima sa kojima se sada suočava EU, jednog dana i BiH naći u Uniji.