latinica  ћирилица
29/06/2016 |  17:34 ⇒ 17:49 | Autor: RTRS

Građani ogorčeni zbog divlje deponije u K. Dubici

Mještani dubičkog naselja Morava apeluju na nadležne da po hitnom postupku uklone deponiju smeća, koja se nalazi pored njihovih kuća.
Divlja deponija - Foto: RTRS
Divlja deponijaFoto: RTRS

Kažu, život pored odlagališta kartona, koje je preraslo u divlju deponiju svega i svačega potpuno je nesnošljiv zbog neprijatnog mirisa. Iz opštine Kozarska Dubica poručuju – naći ćemo rješenje. 

Mještane dubičkog naselja Morava već duže muči deponija pod prozorima. Iako je pod okriljem dubičkog Komunalnog preduzeća pored njihovih kuća trebalo da se odlaže i sortira karton, to je, kažu preraslo u zapuštenu deponiju. Najteže je u ljetnim mjesecima, zbog neprijatnih mirisa.

Niko ne može ni prozor da otvori, niti da boravi u svom dvorištu.

"Mene je tolika muka uhvatila da sam ja povraćao na svom dvorištu, onda znate kako je to. Ajde u redu da je to sam karton, nego tu dođe iznutrica od svinja, pitaj boga čega", kaže Mile Velimir iz naselja Morava.

"To trune, uz taj karton dolazi smeće razno. Onda ne možemo izaći od muva, od smrada, štakora, nema šta nema tu", dodaje Dragan Đukić.

Posebno strahuje Dubičanka, Marina Medić, majka troje djece. Kaže, nigdje ne postoji deponija smještena uz kuće. Najviše brine za zdravlje svojih mališana.

"Meni je milion puta ćuko donosio razne vrećice i tu najmanje kartona ima", kaže Marina i dodaje: "Najviše se plašim zaraze i muva, onih zelenh, ne znam, užas".

Pritužbe građana stigle su i do opštinske uprave. Na teren su poslali ekološkog inspektora, koji bi trebalo da utvrdi pravo stanje i zahtijeva preduzimanje određenih mjera.

"Učiniće sve u zakonskim rokovima ako ima takvog zagađenja. Naravno u razgovoru sa direktorom „Komunalca“, koji je izrazio žaljenje ako postoje neki neugodni mirisi tako da će on to otloniti u narednih dva, tri do pet dana, tako da svi budemo zadovoljni", izjavio je Dragan Јaćimović, zamjenik načelnika Opštine Kozarska Dubica.

Mještani ovog naselja poručuju da će jedino pristati na izmještanje deponije na drugu lokaciju i da će protestovati protiv svih drugih rješenja.