latinica  ћирилица
30/06/2016 |  08:35 ⇒ 10:21 | Autor: Agencije

Holivud planira "pravedniju" dodjelu Oskara

Organizatori Oskara pozvali su rekordan broj novih članova koji će glasati naredne godine na dodjeli prestižne filmske nagrade, kao odgovor na kritike zbog nedostatka raznolikosti na ovogodišnjoj ceremoniji.
Oskar - Foto: Agencije
OskarFoto: Agencije

Raznolikost podrazumijeva etničke različitosti i nacionalnost ljudi koji dobijaju ovu nagradu. Pozvano je skoro 700 novih članova s naglaskom na žene i etničke manjine, a u fokusu su osobe tamne puti.

Već drugu godinu zaredom, svi nominovani za dodjelu prestižne filmske nagrade su bijelci, što je naišlo na žestoke kritike.

To je dovelo do neviđenih rasprava o rasnoj jednakosti u filmskoj industriji, a okarakterizovano je i na društvenim mrežama. Čak su neke holivudske zvijezde bojkotovale svečanost dodjele nagrade.

Američka Akademija filmske umjetnosti priznala je da u posljednje vrijeme ima problema sa članovima i da svi žele pratiti tradiciju koja podrazumijeva da se među njima nalaze isključivo bjelci i to muškarci. Zato su pozvani novi članovi među kojima i glumac DŽon Bojega iz "Ratova zvijezda", poznata britanska glumica Ema Votson, ovogodišnja dobitnica Oskara švedska mlada zvijezda Alisja Vikander i muzičarka Meri DŽ Blajdž, navode iz Akademije.

Trenutno Akademija ima 75 odsto muškaraca u članstvu, a pretpostavlja se da će pasti na 73 odsto. Članstvo bjelaca bi se smanjilo sa 92 na 89 odsto.