latinica  ћирилица
30/06/2016 |  12:47 ⇒ 13:14 | Autor: SRNA

Vuletić: U porastu uticaj velikih sila u Srbiji

Sociolog Vladimir Vuletić ocijenio je da će uticaj velikih sila u Srbiji biti sve veći, prije svega, zbog zaoštravanja odnosa između SAD i Rusije na globalnom nivou, ali i činjenice da je Balkan uvijek interesantan.
Vladimir Vuletić -
Vladimir Vuletić

"Polje sukoba je globalno i odvija se u svakoj zemlji, pogotovo tamo gde postoji ta klackalica i tradicija uticaja kao što je to u Srbiji, gde imate značajni tradicionalni ruski uticaj, ali i značajan američki uticaj", rekao je Vuletić.

On je istakao da je veoma diskutabilno pitanje - gdje velike zemlje prelaze granicu legitimnog uticaja, jer je, kako je rekao, uticaj velikih država uvijek hod po ivici.

"Svetski centri moći otvorenim i direktnim akcijama ne postižu mnogo, osim što izazivaju reakciju javnosti", ukazao je on.

U osvrtu na činjenicu da su na nedavnim protestima u Beogradu uočeni službenici američke Ambasade, Vuletić je za RTS rekao da svako može da uzme učešće u različitim dešavanjima, ali da se to može vratiti kao bumerang.

"Ta vrsta ponašanja se, čini mi se, vraća kao bumerang upravo američkoj Ambasadi, odnosno američkoj politici, jer bi njihova politika, zbog 1999. godine i odnosa značajnog dela populacije prema SAD morala da bude mnogo pažljivija", ocijenio je Vuletić.