latinica  ћирилица
10/05/2024 |  11:05 ⇒ 11:24 | Autor: TANЈUG

Plenković predao Milanoviću potpise za sastav nove Vlade Hrvatske

U prisustvu saradnika i medija lider HDZ-a i premijer tehničke Vlade Hrvatske Andrej Plenković predao je danas predsjedniku države Zoranu Milanoviću 78 potpisa za dobijanje mandata za formiranje nove izvršne vlasti nakon parlamentarnih izbora 17. aprila.
Andrej Plenković (Foto: EPA/OLIVIER MATTHYS) -
Andrej Plenković (Foto: EPA/OLIVIER MATTHYS)

Vladu Hrvatske formiraće HDZ i Domovinski pokret uz podršku dva poslanika manjinskih stranaka i poslanice Vesne Vučemilović, koja je napustila Suvereniste da bi dala podršku Plenkoviću. 

Vučemilović je sestra osnivača Domovinskog pokreta, hrvatskog estradnog pjevača, Miroslava Škore, koji je nakon nesporazuma u tom pokretu prestao da se bavi visokom politikom.

U novoj hrvatskoj Vladi, za razliku od prethodna dva mandata, neće biti Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorada Pupovaca, što je bio izričit zahtjev Domovinskog pokreta, tj. Ivana Penave, gradonačelnika Vukovara. 

Penava je svojevremeno napustio HDZ zbog netrpeljivosti i neslaganja sa Plenkovićem.

Nakon predaje potpisa, Plenković je napustio Pantovčak ne obrativši se novinarima, a izjavu nije dao ni Milanović.

Njihov susret je trajao desetak minuta. Iako nije bilo planirano, ipak je dozvoljeno snimanje na par sekundi, ali ne i samog susreta Milanovića i Plenovića tako da se ne zna da li su se rukovali niti razmijenili koju riječ.