latinica  ћирилица
30/06/2016 |  14:03 ⇒ 14:05 | Autor: SRNA

Nediplomatska izjava ambasadora Kraka

Predsjedništvo BiH ocijenilo je nediplomatskom, nedoličnom, tendencioznom i zlonamjernom izjavu ambasadora Holandije u BiH Јurijana Kraka da je "šokiran nivoom neznanja u BiH o procedurama i fazama u procesu integracija u EU".
Ambasador Holandije u BiH  Јurian Krak - Foto: Glas Srpske
Ambasador Holandije u BiH Јurian KrakFoto: Glas Srpske

Na okruglom stolu održanom juče u Sarajevu povodom predaje predsjedavanja Sajetom EU između Holandije i Slovačke, ambasador Krak iskoristio je zvaničnu priliku da izrazi svoje lično, krajnje subjektivno mišljenje, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

U saopštenju se podsjeća da je Krak i ranije iznosio subjektivne stavove u službenim prilikama, poput predstavljanja izvještaja analitičke organizacije SOS 9. juna kada je izražavao otvoreno čuđenje što "ulice Sarajeva i Banjaluke nisu blokirane sa 400 traktora", podstrekavajući proteste protiv legalnih i legitimnih struktura vlasti u BiH.

Predsjedništvo BiH smatra ovakve nediplomatske izjave nedoličnim, tendencioznim, zlonamjernim i stoga neprihvatljivim u službenoj komunikaciji.

"Ne sporeći pravo da Krak kao privatno lice ima stavove kakve želi, smatramo da ovakvi incidenti nepotrebno bacaju sjenu na iskreno prijateljske odnose dvije zemlje", ističe se u saopštenju.

Predsjedništvo BiH će u okviru svojih nadležnosti nastaviti rad na ispunjavanju obaveza na putu evropskih integracija s ciljem da BiH stekne kandidatski status do kraja 2017. godine.

Ambasador Holandije u BiH izjavio je juče da nijedna od 28 zemalja članica EU ne misli da je pravo vrijeme za razmatranje aplikacije BiH za članstvo u EU.

On je rekao da je šokiran nivoom neznanja u BiH o procedurama i fazama u procesu integracija u EU, navodeći primjer člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića koji je nedavno rekao da BiH do 13. jula, kada će biti sesija Savjeta EU u Bratislavi, mora da riješi svoje probleme kako bi dobila pozitivan odgovor na aplikaciju za članstvo.

"Naše kolege iz Slovačke u tom momentu nisu imale pojma o čemu Čović govori, tim prije jer još uvijek ne postoji jednoglasna odluka svih članica EU o pozitivnoj odluci aplikacije BiH za članstvo u EU, nakon čega slijedi utvrđivanje mišljenja, za šta je potrebno od 12 do 18 mjeseci, uz popunjavanje obimnog upitnika, pa tek onda ocjena da li je BiH spremna za status kandidata", pojasnio je Krak.