latinica  ћирилица
30/06/2016 |  14:12 | Autor: SRNA

Bijeljina: Traži se istraga o zloupotrebama gradonačelnika i gradske uprave

Skupština grada Bijeljine danas je zaključkom zatražila od Centra javne bezbjednosti Bijeljina da se ispitaju nezakonitosti i zloupotrebe u radu gradonačelnika Miće Mićića i gradske administracije.
Bijeljina: Skupština grada - Foto: SRNA
Bijeljina: Skupština gradaFoto: SRNA

Skupštinskim zaključkom traži se istraga navoda iz izvještaja Nadzornog odbora o radu Gradske uprave i gradonačelnika kojim je u novčanim tokovima uočen niz propusta, selektivnih plaćanja i dug u lokalnom budžetu od 5,5 miliona maraka, a neka dugovanja su i iz 2013. godine.

Predsjednik Skupštine grada Dragan Đurđević rekao je na zasjedanju da treba istražiti da li je gradonačelnik vršio pritisak i zloupotrebu službenog položaja u slučaju sklapanja ugovora sa "Semberskim novinama" o izdavanju prostora za Gradski odbor SDS-a.

Od CЈB se traži da ispita i zašto gradonačelnik nije postupio po zaključku Vlade Republike Srpske o dodjeli javnog poljoprivrednog zemljišta, koje je trabalo biti izlicitirano, i kolika je šteta time nanesena gradskom budžetu.

Skupštinskim zaključkom se traži i istraga o tome da li je Mićić izvršio pritisak i uticaj prilikom zapošljavanja saradnika za informisanje u gradskoj upravi.

Predsjednik Nadzornog odbora Radoslav Kanjerić rekao je na sjednici da izvršena kontrola novčanih tokova ukazuje na nedostatak novca za redovno plaćanje iz budžeta i ocijenio da Gradska uprava Bijeljine troši više nego što treba i može.

"Gradonačelnik i načelnici koji su najveći korisnici budžeta nisu poštovali zakone o budžetskom sistemu i izvršenju budžeta, ali ni svoje odluke koje su donosili o izmirenju dugovanja", rekao je Kanjerić.

Prema njegovim riječima, gradonačelnik je iz budžeta Bijeljine selektivno plaćao privilegovanima, tako da su svi sportski klubovi dobili novac, ali nisu isplaćeni dobavljači za socijalne i obrazovne ustanove.