latinica  ћирилица
30/06/2016 |  15:15 | Autor: SRNA

Ververova sutra počinje posjetu BiH

Specijalni predstavnik predsjedavajućeg OEBS-a za pitanja ravnopravnosti, ambasador Melani Verver boraviće u BiH od sutra do 4. jula, a tokom posjete se zvaničnicima i aktivistima razgovaraće o položaju žena u BiH, najavljeno je iz Misije OEBS-a u BiH.
Sjedište OEBS-a u Beču - Foto: Wikipedia
Sjedište OEBS-a u BečuFoto: Wikipedia

Ververova bi trebalo da se u Sarajevu i Zenici sastane sa ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihom Borovac, ministrom odbrane BiH Marinom Pendeš i ministrom bezbjednosti BiH Draganom Mektićem, kao i sa predstavnicima Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti polova pri Parlamentarnoj skupštini BiH, te predstavnicima Agencije za ravnopravnost polova, entitetskih džender centara, međunarodnih organizacija i organizacija civilnog društva.

"Nadam se da ćemo za vrijeme ove posjete dobiti konkretne prijedloge o tome kako OEBS može pružiti dodatnu pomoć vlastima BiH u ostvarenju punog poštivanja ljudskih prava, a samim tim i prava žena u BiH", poručila je Ververova.

Ona je provela četiri godine radeći sa ministrom spoljnih poslova SAD Hilari Klinton na koordinaciji spoljnopolitičkih pitanja i aktivnosti u vezi sa unapređenjem položaja žena u političkoj, ekonomskoj i društvenoj sferi.

Predsjednik SAD Barak Obama nominovao je 2009. godine Ververovu za poziciju prvog ambasadora SAD za globalno pitanje položaja žena pri Ministarstvu spoljnih poslova SAD, te je imenovao za predstavnika SAD u sastavu Komisije UN o položaju žena.