latinica  ћирилица
30/06/2016 |  16:26 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Hag potvrdio kazne: Župljaninu i Stanišiću po 22 godine zatvora (VIDEO)

Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu, Haški tribunal potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su bivši visoki policijski zvaničnici Srpske osuđeni na po 22 godine zatvora. Žalbeno vijeće odbacilo je njihove žalbe u cjelosti, te potvridilo osuđujuće presude.
Stojan Župljanin i Mićo Stanišić - Foto: RTRS
Stojan Župljanin i Mićo StanišićFoto: RTRS

Predsjedavajući Žalbenog vijeća sudija Karmel Ađijus rekao je da je to vijeće u cijelosti odbilo žalbene osnove i odbrane i tužilaštva, koje se odnose na odmjeravanje kazne, jer je zaključilo da "nije dokazano da je Pretresno vijeće načinilo neku upadljivu grešku".

Presuda je izricanjem postala pravosnažna, a Žalbeno vijeće je naložilo da Stanišić i Župljanin ostanu u pritvoru Haškog tribunala dok se ne privede kraju organizovanje njihovog transfera u državu u kojoj će izdržavati kaznu.

Pretresno vijeće Tribunala osudilo je krajem marta 2013. godine bivšeg ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Miću Stanišića i bivšeg načelnika regionalnog Centra službi bezbjednosti u Banjaluci Stojana Župljanina na po 22 godine zatvora za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u BiH između aprila i decembra 1992. godine.

U tadašnjoj presudi zakljčeno je da su Stanišić i Župljanin učestvovali u takozvanom udruženom zločinačkom poduhvatu i da su mogli predvidjeti mnoge od zločina počinjenih u više opština u BiH.

Optužnica protiv Župljanina podignuta je 1999. godine, a prebačen je u Hag devet godina kasnije nakon što su ga uhapsile vlasti Srbije, dok je optužnica protiv Stanišića podignuta 2005. godine i on se te godine predao sudu.

Suđenje Stanišiću i Župljaninu u Hagu počelo je 2009. godine. 27. marta 2013. izrečena im je prvostepena presuda od po 22 godine zatvora, koja je danas i potvrđena.