latinica  ћирилица
01/07/2016 |  08:49 | Autor: SRNA

SAD: Brenan upozorava, moguć napad ID

Direktor američke Centralne obavještajne agencije DŽon Brenan je, samo nekoliko časova nakon terorističkog napada na aerodromu u Istanbulu, okrivio "Islamsku državu" i izrazio zabrinutost da bi se sličan incident mogao dogoditi u SAD.
DŽon Brenan, direktor CIA (Foto: - Foto: AP
DŽon Brenan, direktor CIA (Foto:Foto: AP

"Zabrinut sam zbog odlučnosti `Islamske države` da pobije što više ljudi i izvrši napade širom svijeta", rekao je Brenan.

Direktor CIA tvrdi da su nedavne napade u Orlandu i San Bernardinu počinili radikalni pojedinci koji su inspirisani ideologijom "Islamske države", ali su američki obavještajci uspjeli da zadrže ovi ekstremističku grupu van zemlje.

Međutim, Brenan tvrdi da će "Islamska država" nastaviti sa pokušajima napada u SAD, prenosi "Sputnjik".

"Bio bih iznenađen ako `Islamska država` ne bi pokušala da sprovede takvu vrstu napada u SAD. Pogledajte šta se dogodilo na aerodromu u Turskoj, tu su korišteni eksplozivni prsluci. Njih nije teško napraviti", kaže Brenan i ističe da je uvijek teško spriječiti samoubilačke napade.

Nijedna grupa još nije preuzela odgovornost za napad u Istanbulu, ali direktor CIA smatra da ovakva taktika više upućuje na islamiste, nego na pripadnike kurdske milicije.