latinica  ћирилица
02/07/2016 |  10:15 ⇒ 10:15 | Autor: SRNA

Potvrđen kreditni rejting Srbije

Agencija "Standard end Purs" potvrdila je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou "BB minus" uz zadržavanje stabilnih izgleda za njegovo poboljšanje, saopšteno je iz Narodne banke Srbije.
Narodna banka Srbije   (Foto:nspo.rs) -
Narodna banka Srbije (Foto:nspo.rs)

Kada je riječ o kreditnom rejtingu za kratkoročno zaduživanje, ova agencija potvrdila je rejting Srbije na nivou "B".

Prema ocjeni Agencije "Standard end Purs", potvrda kreditnog rejtinga zasniva se na očekivanju da će nova Vlada nastaviti da sprovodi program fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, što bi trebalo da dodatno poveća povjerenje investitora u pogledu ulaganja u Srbiju.

Kako se ocjenjuje u saopštenju, visok neto priliv direktnih stranih investicija u iznosu od 5,5 odsto bruto domaćeg proizvoda u 2015. godini u potpunosti je pokrio deficit tekućeg računa.

Time je doprinio smanjenju rizika eksterne likvidnosti u uslovima povećane neizvjesnosti u međunarodnom okruženju, navodi se u saopštenju.

"Standard end Purs" navodi da je bankarski sektor u Srbiji adekvatno kapitalizovan i likvidan, dok problematični krediti bilježe pad, posebno kod privrede, zbog oporavka prerađivačke industrije.

U saopštenju se ističe da bi rejting mogao da bude povećan ako Vlada istraje u sprovođenju fiskalne konsolidacije.