latinica  ћирилица
02/07/2016 |  12:46 ⇒ 12:46 | Autor: TANЈUG

Merkel: Zemlje Zapadnog Balkana različitom brzinom ka EU

Povodom preksutrašnjeg Samita o Zapadnom Balkanu u Parizu, koji je dio Berlinskog procesa, njemačka kancelarka Angela Merkel kaže da zemlje tog regiona imaju evropsku perspektivu i da je ona povezana sa očekivanjima - šta moraju poboljšati u raznim oblastima.

Angela Merkel je, u nedjeljnoj video-poruci na sajtu njemačke vlade, rekla da zemlje Zapadnog Balkana različitom brzinom napreduju ka evropskoj perspektivi.

Navela je da su Hrvatska i Slovenija već članice, da su druge zemlje počele pregovore, a da je Bosna i Hercegovina nedavno predala zahtjev za članstvo.

"Ti koraci su uvijek povezani sa našim očekivanjima šta se mora poboljšati, posebno u vladavini prava", naglasila je Merkel.

Podsjetila je da je Berlinski proces uspostavljen sa ciljem podsticanja međusobne saradnje u regionu, kao i približavanja Zapadnog Balkana EU.

"Već smo imali uspjehe. Atmosfera je sada bolja. Poslije prve konferencije u Berlinu su se premijeri zemalja regiona sastajali između konferencija, što ranije nije bio slučaj i razgovarali su o projektima", objasnila je Merkel.

Istakla je da postoje fiksni planovi za pospješivanje infrastrukture u regionu, posebno drumskog i željezničkog povezivanja, kao i za tješnju saradnju u oblasti nauke.

U Parizu, kako je najavila, biće potpisan sporazum o uspostavljanjuu kancelarije za mlade. Ta kancelarija, prema njenim riječima, biće uspostavljena po uzoru na njemačko-francusku platformu za saradnju mladih.

"Radi se prije svega o razmjeni mladih, o međusobnom upoznavanju, to jest saradnji već od školskog uzrasta", istakla je Merkel.

Podsjetila je da je njemačka vlada inicirala Berlinski proces na 100. godišnjicu početka Prvog svjetskog rata.

"Brinemo se o tome da te zemlje bolje sarađuju i istovremeno se približavaju EU. Time se jačaju stabilnost i mir u regionu, koji je imao bitnu ulogu u Prvom svjetskom ratu a i danas nije obilježen potpunom stabilnošću", naglasila je Merkel.

Što se EU poslije Bregzita tiče, kancelarka je ukazala na to da je održan Samit na kojem su identifikovane tri važne oblasti u kojima Unija mora biti efektivnija, a to su konkurentnost, unutrašnja i spoljna bezbjednost, kao i bolja ponuda za mlade.