latinica  ћирилица
02/07/2016 |  17:55 ⇒ 03/07/2016 | 00:18 | Autor: RTRS

Nelogičnosti popisa-kako je moguće da glasača ima gotovo koliko i stanovnika? (VIDEO)

Da je popis u BiH političko pitanje pokazuju podaci po kojima glasača imamo gotovo koliko i građana.
Građani - Foto: RTRS
GrađaniFoto: RTRS

Tako u BiH ima oko 3.531.000 stanovnika, samo 186.000 više nego birača.

Potpuni apsurd je da pojedine opštine imaju gotovo jednak broj stanovnika i birača.

Poređenje biračkih spiskova i rezultala popisa irelevantno je i ne daje odgovarajuće rezultate, ističu demografi.

Međunarodni standari kažu, stanovnik je onaj ko najmanje dvanaest mjeseci prije objavljivanja datuma popisa živi u nekom mjestu.

Ipak, rezultati pokazuju da je 196.000 nerezidenata, ipak obuhvaćeno popisom. Tako je, praktično, drugi najveći grad u BiH uslovno rečeno, "lažni" grad nerezidenata, koji ne bi trebalo da se nađu u ovom zbiru.

Ako nismo dobili tačne rezultate, stručnjaci pitaju, kome će služiti ovakvi podaci?

Sarajevo, sa više od 275.000 stanovnika najbrojniji je grad u BiH. Njega bi po rezutatima popisa treblo bar brojčano da slijedi grad nerezidenata kojih je gotovo 200 000.

Demograf Aleksandar Čavić kaže, jeftinije, a gotovo da se može reći i pouzdanije bilo bi da je rađena procjena, a ne popis stanovništva, jer odstupanje od čak 10% dovodi nas u situaciju da je popis sveden na nivo, moglo bi se reći, loše procjene.

Demografe ne čudi činjenica da glasača imamo gotovo koliko i stanovnika.

Na CIK-ovom spisku veliki broj je onih koji ne žive u BiH. Čavić ističe da to i ne čudi, jer smo emigraciono područje. Ipak, navodi, ne može se govoriti o relevantnosti podataka po kojima u pojedinim opštinama ima gotovo jednak broj stanovnika i birača. Navodi- uzme li se podatak o broju djece u pretškolskim i školskim ustanovama, jasno je da je dio njih izostao u rezultatima popisa.

Demograf Stevo Pašalić kaže da bi maloljetnika u BiH trebalo bi da je oko 700.000. Nerezidenata je bilo i među njima. A različiti podaci, istog Zavoda za statistiku BiH to potvrđuju.

- Јedan upečatljiv indikator u popisu jeste u kontigentu osnovnih škola, osnovaca- djece od 6 do 15 godina. Po popisu ih ima 344.000, prema podacima istog zavoda za statistiku BiH za 2013/2014. školsku godinu osnovaca je bilo 302.000. Znači da je oko 42.000 učenika nerezidenata koji se mogu ubrojati u taj broj od 196.000, pojašnjava Pašalić.


Aleksandar Radeta, bivši predsjednik Gradske izborne komisije u Banjaluci, gradu u kojem po popisu birača ima 188.000, stanovnika 185.000, kaže nekoliko je razloga za ovakve parametre. Stava je kako bi maloljetnih lica po trenutnoj demografskoj slici treblo da je oko 1/4 stanovnika.

Dodaje da svi državljani BiH imaju pravo glasa bez obzira što decenijama nisu njeni stanovnici i žive u inostranstvu. Stava je i da određen dio stanovnika nije ni popisan: "Problem je što di stanovnici nisu ni popisani. U Banjaluci racimo imate mnogo nepopisanog stanovništva npr. stanodavcdži nisu prijavili svoje stanare, jer ne plaćaju porez pa oni nisu ni popisani."

Demografi smatraju da su nelogičnosti brojne i neopravdane, a netačni podaci neće nikome koristiti.

Samo jedno niko ne osporava, da postajemo sve starije stanovništvo i da nas je milion neobrazovanih.

To, međutim, očigledno nikog ne brine.