latinica  ћирилица
11/07/2016 |  08:39 ⇒ 13:19 | Autor: RTRS

Ćeranić: Instalacija u Sarajevu - instalacija mržnje

Na dan kada se u Republici Srpskoj obilježava stradanje preko 3200 Srba, koji su tokom proteklog rata ubijeni u okolini Srebrenice i Bratunca, u centru Sarajeva postavljena je instalacija koja Srpsku prikazuje kao masovnu grobnicu.
Predrag Ćeranić - Foto: RTRS
Predrag ĆeranićFoto: RTRS

Unutar instalacije, koja ima oblik Republike Srpske, nalaze se komadi pohabane odjeće i obuće, kosti, dječija lutka. Poruka je više nego jasna – radi se o tvorevini nastaloj na genocidu i koja je, kao takva, neodrživa. Kreator ove uvredljive i sramotne instalacije, Nihad Aličković, koji se u javnosti predstavlja kao vođa "AntiDejton grupe" za sarajevske medije izjavio je  kako je instalacija "postavljena povodom godišnjice genocida počinjenog nad stanovnicima Srebrenice, koja se obilježava 11. jula", i da je imao namjeru da "istinu i činjenice iznese na ulicu ljudima pred oči, da vide kako izgledaju masovne grobnice, na čemu leži RS". Masovna grobnica, kako je istakao, napravljena je u granicama Republike Srpske, uz postavljenu tablu na kojoj je ispisano "Dobrodošli u Republiku Srpsku".

Pomenuta "AntiDejton grupa" često se spominje u medijima, ali isključivo u kontekstu događaja koji su uznemirili javnost. Tako beogradski list "Alo", nakon napada na premijera Vučića u Potočarima, piše da su "bezbednosne službe došle do podatka da je pored navijačkih grupa i pripadnika jedinica vojske BiH, jedan od glavnih organizatora atentata na premijera Aleksandra Vučića u Srebrenici neformalna grupa "AntiDejton", koja deluje na prostoru Federacije BiH. Cilj ove grupe, kako joj samo ime kaže, rušenje je Dejtonskog sporazuma i stvaranje unitarne Bosne i Hercegovine."

U istom kontekstu banjalučki dnevni list "Pres" piše kako "postoje indicije da je vođa ove grupe (AntiDejton grupa –np. autora) Nihad Aličković, čovjek koji je prvi bacio patiku na Vučića i tako izazvao reakciju ostalih okupljenih". 

Aličković se neizostavno spominje i u kontekstu drugih, sličnih događaja. Tako se, povodom nasilnih protesta iz februara 2014. godine, kada je zapaljeno nekoliko zgrada kantonalnih vlada, a u Sarajevu zgrada Predsjedništva BiH, Aličković spominje kao jedan od vođa protesta u Sarajevu: "Ako treba zapaliti vladu, zapalićemo je. Јednom smo je napravili, opet ćemo", izjavio je Aličković prilikom protesta ipred zgrade kantonalne Vlade. Prilikom protesta u Tuzli izjavio je da je nebitno što je protest ispao tako radikalan, jer vlast treba da shvati da građani ne mogu više da trpe teror koji se sprovodi nad njima. "Mi silu doživljavamo od njih, sila se sprovodi nad nama. Oni jednostavno traže silu od strane građana, da se uzvrati na takav način, jer drugačije očigledno ne može".

Sarajevski nedjeljnik "Slobodna Bosna" povodom ovih događaja piše da je "policijska istraga otkrila da su rušilački pohod u Sarajevu predvodili vođa "Antidejton grupe" Nihad Aličković i vođa navijača "Željezničara" Eldin Bitići zvani Tica" Aličković je bio među prvima koji su se okupili ispred zgrade Parlamenta BiH prilikom protesta vezanih za donošenje jedinstvenog matičnog broja u julu 2013. godine, kojom prilikom parlamentarcima nije bio dozvoljen izlazak iz zgrade parlamenta. Al džazira je izvijestila kako je "policija prvo saslušala Nihada Aličkovića, jednog od organizatora protesta ispred zgrade Parlamenta BiH. Aličković je poziv za saslušanje dobio u svojstvu svjedoka, a u zapisniku o saslušanju naveden je kao osumnjičeni." 

Zašto su zvanični organi ovakvom Nihadu Aličkoviću dali odobrenje da svoju instalaciju postavi u centru Sarajeva? Šta je cilj Aličkovićevog performansa, ako ne stvaranje netolerantne atmosfere i podizanje nacionalnih tenzija u BiH? Kome je to u interesu? 

Iz Republike Srpske ovim povodom oštro su reagovali predsjednik Republike, predsjednik Narodne skupštine Srpske, na Dnevniku 2 RTRS prilog o Aličkovićevoj instalaciji bio je među prvima, o njemu se govorilo i na banjalučkoj Alternativnoj televiziji. 

Izvor: pravda.rs