latinica  ћирилица
12/07/2016 |  17:36 ⇒ 20:37 | Autor: RTRS

Usvojen amandman o naplati RTV takse putem računa za struju (VIDEO)

Da li će se RTV taksa uskoro prikupljati uz račune za električnu energiju? Ovakav amandman prihvaćen je danas na Komisiji za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma BiH, a da li će prijedlog i zaživjeti zavisi od izjašnjenja oba doma bh parlamenta.
Televizor (Foto: blog.viacom.com) -
Televizor (Foto: blog.viacom.com)

Predviđena je i raspodjela - po 30% RTRS-u i FTV-u, a 40% BHRT-u. SNSD traži ravomjernu podjelu - po 33%, ali i da marketinški prihodi ostaju servisima koji su taj prihod obezbijedili. 

U priči o izmjenama Zakona o javnom RTV sistemu, došlo je do suštinskih izmjena - više se ne govori o telekom operaterima i osnivanju fondova, već se predlaže potpuno nov model naplate RTV takse.

"Naime, RTV taksa bi se, ukoliko zakon prođe, naravno, kroz oba doma naplaćivala preko računa za električnu energiju, javni servisi bi potpisali ugovor sa distributerima električne energije na nivou Federacije i Republike Srpske, izjavio je Momčilo Novaković, predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma PS BiH (NDP).

A sa jedinstvenog računa raspodjela bi bila u omjeru- 40% BHRT-u, a po 30% Radio Televiziji RS i Federalnoj televiziji.

Uz isticanje da se SNSD zalaže za obezbjeđivanje stabilnog finansiranja sva tri emitera, ali da im je prioritet finansijska stabilnost i održivost RTRS-a, iz ove stranke jasno poručuju da neće odustati od svojih amandmana – ravnomjerna raspodjela takse i da marketinški prihodi ostaju servisima koji su ih obezbijedili.

"Smatramo da nema potrebe da ukoliko RTRS obezbijedi bilo kakav marketinški prihod, govorimo o neto iznosu, da 70% dijeli sa druga dva servisa. Mi smatramo da su sva tri servisa jednaka i smatramo da izvorni prihodi po osnovu RTV takse treba da se dijeli na 33, 33, 33, jednakopravično", kaže Staša Košarac član Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma PS BiH (SNSD).

Ukoliko amandmani ne budu prihvaćeni, kaže Košarac, nema ni podrške zakonu. A nakon što nije prihvaćen amandman o formiranju posebne agencije koja bi se bavila prikupljanjem takse, protiv prihvaćenog na komisiji je HDZ.

"Zakon neću podržati u ovoj varijanti u kojoj je danas prihvaćen, odnosno prijedlog izmjena i dopuna zakona na povjerenstvu, jer mislim da je to dalje samo produbljivanje stanja u kojem jesmo, da to nikakvo trajno rješenje nije", kategoričan je Nikola Lovrinović član Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma PS BiH (HDZ).

A na trajnom rješenju trebalo bi da radi Interresorna radna grupa čije je formiranje zaključkom zatražio Predstavnički dom.

"Ovo je rješenje koje je definisano na godinu dana, ukoliko ne riješimo- automatski se produžava za dalje", rekao je Amir Fazlić, član Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma PS BiH (SDA).

Esad Gotovuša, predsjedavajući UO Јavnog RTV sistema napominje: "Prvo ja sam, moram reći, jako zadovoljan da je ovo ovako prošlo, da je usvojeno, sad moramo čekati drugi, treći krug, to znači moramo da čekamo šta će se desiti na Zastupničkom i na Domu naroda".

Sjednica Predstavničkog doma, na kojoj će se razmatrati izmjene Zakona o javnom RTV sistemu, zakazana je za 19. juli.