latinica  ћирилица
13/07/2016 |  11:15 | Autor: B92

Loše vijesti iz Kine poslije Bregzita

Kineski izvoz je pao u junu više nego što se očekivalo pošto je globalna tražnja ostala kontinuirano slaba.
Ekonomija (Foto: Thinkstock.com) -
Ekonomija (Foto: Thinkstock.com)

Uz to, britanska odluka da napusti Evropsku uniju pomračila je izglede jednog od najvećih kineskih izvoznih tržišta.

Uvoz se takođe smanjio više od predviđanja, što ukazuje na to da efekat mjera za podsticanje rasta druge po veličini svjetske ekonomije možda blijedi, poslije ohrabrujućih rezultata iz maja, izvještava agencija Rojters.

Izvoz je opao za 4,8 odsto u odnosu na godinu ranije, saopštila je kineska Uprava carina, dodajući da se kineska privreda suočava sa sve većim negativnim pritiscima i da će situacija u pogledu trgovine i ove godine biti teška.

S druge strane, uvoz je smanjen za 8,4 odsto u odnosu na prošlu godinu.

To je rezultiralo trgovinskim suficitom od 48,11 milijardi dolara u junu, u odnosu na prognoziranih 46,64 milijarde i u odnosu na majski suficit od 49,98 milijardi dolara.

Ekonomisti su u anketi Rojtersa predviđali pad izvoza u junu za 4,1 odsto, što odgovara majskoj stopi pada, dok su očekivali da će uvoz skliznuti naniže za 5,0 procenata, poslije pada od 0,4 odsto u maju.

Izvoz u SAD, koje su najveće kinesko tržište, opao je u prvoj polovini ove godine 9,9 odsto na godišnjem nivou, dok su isporuke u Evropsku uniju, drugo po veličini tržište za kinesku robu, smanjene za 4,4 procenta.

Najnovije slabljenje juana izgeda da je do sada bilo od male pomoći kineskim izvoznicima.

Јuan je pao oko 3,0 odsto u odnosu na dolar i za 5,86 odsto prema korpi valuta u drugom tromjesečju, mada su kineski zvaničnici u više navrata ponovili da neće namjerno devalvirati valutu radi podsticanja izvoza, navodi Rojters.