latinica  ћирилица
14/07/2016 |  10:33 ⇒ 16:25 | Autor: SRNA

Hamond: Nema odluke o početku formalnog izlaska iz EU

Britanija tek treba da odluči kada će aktivirati član 50 Lisabonskog sporazuma i započeti formalni proces izlaska iz EU, izjavio je danas novoimenovani ministar finansija Filip Hamond.
Filip Hamond - Foto: AFP
Filip HamondFoto: AFP

U intervjuu za radio-stanicu El-Bi-Si, Hamond je rekao da još nije donesena odluka o aktiviranju člana 50 do kraja ove godine.

"Mi smo sada dobili ključne igrače koji će biti uključeni u proces donošenja odluke i kada premijer završi danas sa svojim obavezama, siguran sam da ćemo sjesti i početi da razgovaramo o britanskoj pregovaračkoj strategiji i kako da je realizujemo", rekao je Hamond i dodao da ne može da odgovori na pitanje kada će biti pokrenut postupak formalnog izlaska.

Britanski ministar finansija rekao je da odluka o "Bregzitu" znači da Britanija napušta jedinstveno tržište, ali da bi trebalo sada da pregovora o postizanju novog dogovora sa trgovinskim partnerima.

"Kao rezultat naše odluke da napusitmo EU, mi ćemo izaći sa jedinstvenog tržišta. Pitanje je kako ćemo pregovarati sa Unijom ne sa aspekta članova, već sa aspekta bliskih komšija i trgovinskih partnera", istakao je Hamond.