latinica  ћирилица
18/07/2016 |  15:25 | Autor: TANЈUG

Sterdžon: Imamo pravo veta na vrijeme pokretanja Bregzita

Škotska premijerka Nikola Sterdžon izjavila je danas da ima pravo da uloži veto na to kada će Velika Britanija pokrenuti zvaničan proces izlaska iz Evropske unije.
Nikola Stardžen - Foto: REUTERS
Nikola StardženFoto: REUTERS

Nakon što je britanska premijerka Tereza Mej rekla da proces napuštanja Unije neće početi dok ne dobije podršku Škotske, Sterdžon je ocijenila da je Mej stavila Škotsku u "veoma, veoma snažnu poziciju" kada je u pitanju pokretanje člana 50. Lisabonskog ugovora, koji predviđa period pregovora o Bregzitu od dvije godine.

Njih dvije srele su se dok je Mej u petak boravila u svojoj prvoj zvaničnoj posjeti Edinburgu od kada je stupila na čelo britanske vlade, prenio je Dejli mejl.

Mej je rekla Sterdžon da neće pokrenuti proces izlaska Velike Britanije iz EU dok ne dogovori "pristup Ujedinjenog Krajevstva" sa liderima Škotske, Velsa i Sjeverne Irske.

Sterdžon je juče rekla da ne isključuje mogućnost da Škotska ostane u Evropskoj uniji, ali i u sastavu Britanije, koja je podržala izlazak iz 28-članog bloka na prošlomjesečnom referendumu većinom zahvaljujući glasačima u Engleskoj i Velsu.

"Ne mislim da bi to trebalo isključiti u ovoj fazi", rekla je Sterdžon.

Glasači u Škotskoj odbacili su nezavisnost 2014. godine, ali su snažno podržali ostanak u EU na referendumu 23. juna s tim da je Sterdžon nagovijestila mogućnost održavanja još jednog glasanja o otcjepljenju.