latinica  ћирилица
19/07/2016 |  13:06 ⇒ 15:38 | Autor: SRNA

NATO i EUFOR: Pravna procedura je put za rješavanje odštetnih zahtjeva

NATO Štab Sarajevo i Glavna komanda Eufora saopštili su, povodom najave protesta bivših zaposlenih u NATO-u i Euforu zbog neuplaćenih naknada, da su redovne pravne procedure najprimjereniji put za rješavanje njihovih zahtjeva.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

"Osim toga, i nekadašnje i sadašnje plate zaposlenih u ovim organizacijama znatno su iznad nivoa plata koje se na sličnim radnim mjestima isplaćuju na domaćem tržištu rada", saopšteno je iz NATO-a i Eufora.

Oni smatraju da je neprimjereno razgovarati o interesima sadašnjih i bivših zaposlenih putem medija ili u javnom domenu.

Međunarodni sporazumi kojima je uspostavljen proces odštetnih zahtjeva nastali su, kako navode, u vrijeme kada je postojala jedna komanda i nisu predviđeli promjene u strukturi ni Štaba, ni Komande do kojih je u međuvremenu došlo.

"Te promjene, uz činjenicu da je veliki broj zaposlenih radio u različitim organizacijama, dovele su do proceduralnih kompleksnosti i potreban je odgovarajući postupak razmatranja kako bi sve strane imale pravičnu priliku da se odrede", navedeno je u saopštenju.

U nastojanju da odgovore na veći broj predmeta koje bi trebalo riješiti, NATO Štab Sarajevo i Glavna komanda Eufora odmah su uspostavili dijalog s nadležnim organima Federacije BiH i Republike Srpske.

"Ove aktivnosti, koje još nisu dovele do željenog ishoda, su u toku", saopšteno je iz NATO-a i Eufora.

Oni su istakli da vjeruju da će domaće vlasti podržati veću ekspeditivnost odštetnih postupaka tako što će imenovati dodatne članove Komisije za odštetne zahtjeve i Arbitražnog tribunala.

Za danas su zakazani prostesti bivših radnika ovih organizacija pred Glavnim štabom NATO/Eufor u Butmiru, u Sarajevu, koji su najavili da će blokirati ulaz i izlaz sve dok ne dobiju odgovore nadležnih.