latinica  ћирилица
19/07/2016 |  13:38 ⇒ 13:41 | Autor: TANЈUG

UK: Funta pada iako je junska inflacija bolja od prognoza

Funta je danas pala prema većini 16 vodećih svjetskih valuta, iako je zvanična statistika objavila da je rast godišnje stopa inflacije u Ujedinjenom Kraljevstvu u junu nadmašio prognoze ekonomista.
Funta            (Foto: Thinkstock) -
Funta (Foto: Thinkstock)

Potrošačke cijene u Velikoj Britaniji su porasle prošlog mjeseca za 0,5 odsto u odnosu na godinu ranije, saopštila je britanska Kancelarija za nacionalnu statistiku u Londonu, a prenosi agencija "Blumberg".

Analitičari su u anketi "Blumberga" predviđali u prosjeku rast inflacije od 0,4 procenta u junu sa 0,3 odsto iz maja.

Ciljana inflacija Banke Engleske (BoE) od 2,0 odsto posljednji put je dostignuta u decembru 2013. godine.

Britanska centralna banka je signalizirala prošle nedjelje da priprema stimulativne mjere za avgust, pošto privreda počinje da posrće nakon glasanja za izlazak zemlje iz Evropske unije.

Zapisnik sa julskog sastanka Banke Engleske pokazao je da većina članova Odbora za monetarnu politiku očekuje ublažavanje te politike sljedećeg mjeseca, navodi njujorška agencija.

Planirano je da dunkcioneri BoE, na čelu sa guvernerom Markom Karnijem, objave novu odluku 4. avgusta.

Funta je danas oko 10,15 sati, po londonskom vremenu, pala za 0,4 odsto na 1,3202 dolara, a za isti procenat je oslabila i prema jedinstvenoj valuti evrozone - spustivši se na 83,65 penija za evro. Britanska novčana jedinica se 6. jula survala na 31-godišnji minimum prema američkoj moneti na 1,2798 dolara, podsjeća "Blumberg".