latinica  ћирилица
19/07/2016 |  18:16 | Autor: Blic

Kineski "Dobri Vil Hanting" - Kako je imigrant riješio nerješiv matematički problem

Јu Đančun , kineski imigrant u SAD, pronašao je rješenje za "Karmajklove brojeve", kompleksan matematički problem koji je mučio brojne profesore na univerzitetima širom svijeta.
Јu Đančun, genije iz Kine - Foto: blic.rs
Јu Đančun, genije iz KineFoto: blic.rs

Ovo dostignuće ima još veću težinu ako se u obzir uzme činjenica da "kineski Dobri Vil Hanting" nikada nije studirao.

Јu radi kao kurir za jednu dostavljačku kompaniju, a za sebe kaže da je oduvijek "gajio strast prema brojevima", prenosi "Si-En-En".

Njjegovo rješenje problema zapanjilo je akademike širom svijeta, koji kažu da je Јuova teorija mnogo primjenjivija od "tradicionalnog rješenja problema".

- Nestvarno maštovito rješenje. Nikada nije imao bilo kakvo više obrazovanje o brojevima, niti je pohađao časove matematike. Sve što ima jeste ekstreman instinkt, koji se pokazao i više nego dovoljnim. Zapanjujuće - rekao je Sai Tjanđin, profesor matematike na univerzitetu Žeđang, koji je čak pozvao Јua da izloži svoje rješenje na univerzitetu.

Priču o Јuu profesor je ispričao Lingu Lanfangu, prvom čoveku bogatog konglomerata "Silk Road Holding", koji je, impresioniran njegovim nevjerovatnim talentom, ponudio Јuu da radi u njegovom sektoru za statistiku i da mu pruži "bolje šanse za razvoj karijere i talenta za matematiku".

Karmajklovi brojevi poznati su i kao pseudoprosti brojevi.