latinica  ћирилица
22/07/2016 |  09:01 ⇒ 09:34 | Autor: RTRS

Dačić: Beograd i Zagreb da "spuste loptu"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Beograd i Zagreb treba da "spuste loptu" u svojim odnosima.
Ivica Dačić        (Foto:Sputnik/ Radoje Pantović) -
Ivica Dačić (Foto:Sputnik/ Radoje Pantović)

Dačić se saglasio sa stavovima bivšeg hrvatskog predsjednika Ive Јosipovića, koji je pozvao aktuelnog hrvatskog predsjednika Kolindu Grabar Kitarović da se prekine nekonstruktivna histerija protiv Srbije i problem riješi dogovorom.

"Želimo sa njima da rešavamo bilateralne probleme, ali kod njih se dešava povratak u prošlost, na tu retoriku, pokušaj rehabilitacije /hrvatskog kardinala Alojzija/ Stepinca, negiranje njegovog učešća u genocidu nad srpskim narodom, ustaški pozdrav", rekao je Dačić za RTS.

On je zapitao u kojoj zemlji se danas uzvikuje "zig hajl", kao što se u Hrvatskoj uzvikuje "Za dom spremni".

Što se tiče hrvatskih prijetnji blokadom srpskih evrointegracija i zahtjeva da Srbija ukine Zakon o univerzalnoj nadležnosti za suđenje za ratne zločine, Dačić je rekao da se Beograd toga nije uplašio.

"Nedostojno je da neko na takav način komunicira. Srbija sigurno neće dozvoliti ni mnogo većim i jačim zemljama da je ponižavaju, nego što je Hrvatska", rekao je Dačić.

On je ponovio da bi Zagreb prvo to morao da zatraži od 11 zemalja članica EU, među kojma je i Njemačka, koje imaju te formmulacije.

"Po našem zakonu koji je donesen na urgiranje međunarodne zajednice suđeno je i za Srebrenicu, ali i za zločine nad Hrvatima u Hrvatskoj, a to im tada nije smetalo", dodao je Dačić.

On je rekao da se zbog uvođenja vanrednog stanja građanima Srbije ne preporučuje da odlaze u Tursku, a ukoliko ipak odluče da idu neophodne su mjere opreza.

Kaže da je još prije nekoliko dana, kada je bio pokušaj puča, data preporuka građanima da ukoliko ne moraju ne putuju u Tursku, te da je sada sutuacija malo mirnija, ali da je uvođenje vanrednog stanja podrazumijeva moguće policijski čas, zabrane okupljanja.

"Mi i dalje ne preporučujemo građanima da odlaze u Tursku, ali ako su tako riješili neophodne su mjere opreza. Da izbjegavaju javna mjesta, da nose sa sobom uvijek pasoše i da se ako je potrebno jave našem konzulatu za svaki vid pomoći", rekao je Dačić na RTS-u.

Dačić je rekao i da nije poredio puč u Turskoj sa 5. oktobrom, već da je govorio o uticaju spoljnog faktora i da događaji u toj zemlji mogu dovesti do većeg talasa migranata, ali da je Srbija pokazala da može da upravlja kriznim situacijama.

On kaže da je Turska zbog spoljne politike bila predmet raznih spoljnih uticaja, te da je u tom kontekstu poredio puč u toj zemlji sa 5. oktobrom.

"Nisam poredio 5. oktobar i puč, ali jesam strani uticaj", rekao je Dačić, koji je i lider SPS.

Izvor: Tanjug/Srna