latinica  ћирилица
23/07/2016 |  18:54 | Autor: SRNA

Đurić: Teror i danas obilježje stvarnosti na Kosmetu

Da teror i teroristi nisu samo dio slike mračne prošlosti, već da i dalje predstavljaju obilježje stvarnosti na Kosovu i Metohiji svjedoči to što je danas mučki pucano na grupu od 20 Srba u selu Binač, u opštini Vitina, onako kako su prije 17 godina ubijeni žeteoci u Starom Grackom, rekao je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić.

"Ovaj zabrinjavajući incident dogodio se na dan kada Srbi na Kosovu i Metohiji obeležavaju 17 godina od smrti žetelaca u Starom Grackom", navodi se u Đurićevom saopštenju.

Đurić je, povodom oružanog napada na Srbe kod Vitine, upozorio sve ekstremiste da se ne igraju životima i bezbjednošću Srba, a od privremenih organa samouprave u Prištini zatražio da konačno na djelu pokažu da li su na strani mira ili terora.

On je naglasio da se normalno društvo ne stvara ceremonijalnim polaganjem vijenaca na spomenike žrtvama terora, kako to pojedini predstavnici privremenih organa vlasti u Prištini misle, već iskrenim radom na suzbijanju ekstremizma i kažnjavanju zločinaca.

"Očekujem zato ne samo osudu terorističkog napada u Vitini, već konkretnu i sveobuhvatnu akciju kojom bi na uverljiv način bilo poručeno da šovinizam nije vladajuća ideologija na Kosovu i Metohiji, a da teroristi ne uživaju simpatije albanske političke elite", navedeno je u saopštenju.

Dva rafala ispaljena su danas na grupu od 20 Srba iz opštine Vitina na Kosovu koji su čistili portu manastira Svetog arhanđela Mihaila i Gavrila u selu Binča, a u napadu niko nije povrijeđen.

U Starom Grackom kod Lipljana na današnji dan prije 17 godina ubijeno je 14 srpskih žetelaca, a za taj, jedan od najvećih zločina nad Srbima koji se dogodio na Kosovu i Metohiji poslije dolaska Unmika i Kfora, još niko nije odgovarao.