latinica  ћирилица
24/07/2016 |  11:47 | Autor: SRNA

Galijašević: Izetbegović bi mogao da bude žrtva američkog obračuna sa Erdoganom

Stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević smatra da bi lider SDA Bakir Izetbegović mogao da bude prva žrtva neizbježnog američkog obračuna sa predsjednnikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, ako ne shvati izmijenjenu Erdoganovu poziciju i nastavi da ga podržava u destruktivnom pohodu na američke interese, organizacije i ljude.
DŽevad Galijašević - Foto: RTRS
DŽevad GalijaševićFoto: RTRS

Galijašević smatra da će Amerikanci "ućutkati" Izetbegovića ukoliko ne napusti Erdogana.

"Erdogan više neće moći da realizuje nijedan politički, niti ekonomski cilj preko Bakira Izetbegovića, a razgranati ekonomski interesi Turske u BiH i Srbiji biće predmet teških opstrukcija i pritisaka kakve samo Amerikanci izvode kao specijalne operacije", rekao je Galijašević za portal "Poligraf njuz".

Odgovarajući na pitanje da li je moguć ponovni puč u Turskoj i kakve bi posljedice to imalo po BiH i Srbiju, Galijašević je naveo da je Erdogan svjestan da će američke tajne službe nastojati da ga uklone sa vlasti, zbog čega se on obračunava i najavljuje promjenu spoljnopolitičke strategije turske države.

Galijašević očekuje da će se dugoročno gledano Erdogan baviti očuvanjem svoje vlasti i vlastitog života i da će vrlo malo vremena imati za destruktivne geopolitičke igre na Balkanu, posebno u BiH i Srbiji.

"Njegova jedina politička karta i trojanski konj na Balkanu je Bakir Izetbegović, ali mu korišćenje te karte više neće dozvoliti ni Amerikanci, ni Nijemci. Erdogan odlazi sa Balkana, a time i Izetbegović dobija rok političke upotrebe i jasnu političku agendu koje se mora držati", ocijenio je Galijašević.

Galijašević je rekao i da je BiH najveća vojno-politička tvrđava Al kaide i "Islamske države", najvažnija teroristička baza na evropskom kontinentu, te naveo da u BiH postoje 64 teroristička kampa za konstantne vojne i vjerske obuke posredstvom kojih se regrutuju mladi za odlaske na strana ratišta i izvođenje terorističkih akcija u regionu i na kontinentu.

"Posredstvom ovih kampova, kao i više od 1.000 nevladinih organizacija, potpuno neometano vrši se pranje novca za finansiranje terorističkih aktivnosti", naveo je Galijašević.

On je rekao da BiH, iako predstavlja terorističku bazu u srcu Evrope, ni do sada nisu zaobilazile terorističke akcije, pa je od završetka proteklog rata bilo najmanje 27 takvih akcija na prostorima gdje žive Hrvati i Srbi, najviše u srednjoj Bosni i zapadnoj Hercegovini.

Galijašević je podsjetio na auto-bombu u Mostaru i ubistva 19 povratnika u srednjoj Bosni, policajca Ante Veljana, ubistva cijele porodice Anđelić na Božić, terorističkog napada na Tržni centar Fis.

"Ali, ubijali su islamisti policajca u Zvorniku, vojnike u Sarajevu od kojih je jedan Srbin, a drugi Bošnjak. Istina, u Bugojnu je ubijen Bošnjak policajac, a u pucnjavi na američku Ambasadu u Sarajevu ranjen je Bošnjak, ali očito da planiranje, organizovanje i izbor meta u terorističkim akcijama u BiH uvažava okolnost da se samo u izuzetnim slučajevima ubijaju Bošnjaci, da bi se sačuvao nivo političke i vjerske podrške koju nesumnjivo terorističke organizacije u BiH imaju", ocijenio je Galijašević.

Kada je riječ o nedavnom napadu u Minhenu Galijašević smatra da način izvođenja ove terorističke akcije ne ostavlja mjesto sumnji, te ocjenjuje da je ona rezultat djelovanja islamističkih organizacija i nema nikakve dodirne tačke sa Andersom Brejvikom.

"Prije svega, ova akcija je izvedena nekoliko dana poslije terorističkog napada Avganistanca, povratnika - sjekirom u Frankfurtu. Drugo, ekstremne nacionalističke organizacije na zapadu ni ideološki, niti organizaciono ne prihvataju samoubilačke akcije poslije kojih se vrši samoubistvo", pojašnjava Galijašević.

On je rekao da njemački kacelar Angela Merkel u maniru ostalih zapadnih vlada širi lažnu iluziju bezbjednosti među građanima Njemačke i time dodatno rizikuje njihovu bezbjednost.

Galijašević smatra da Merkelova ne govori istinu njemačkoj naciji jer je svjesna kraha vlastite politike u odnosu prema islamskim ekstremistima i vrlo štetnog djelovanja na Balkanu, posebno u BiH, gdje je njena politika bila podrška islamističkoj političkoj strukturi u Sarajevu poznata kao "britansko-njemačka inicijativa" i podrška neradu i odsustvu bilo kakve akcije protiv terorističkih grupa, organizacija i vojnih kampova u BiH.