latinica  ћирилица
26/07/2016 |  15:31 ⇒ 17:21 | Autor: RTRS

Hercegovina će uskoro dobiti prvu sigurnu kuću (VIDEO)

Zaštita i pomoć žrtvama porodičnog nasilja u istočnoj Hercegovini uskoro će biti poboljšana, jer se očekuje gradnja sigurne kuće.
Sigurna kuća u Trebinju - Foto: RTRS
Sigurna kuća u TrebinjuFoto: RTRS

Nakon dugogodišnjih planova i najava, Hercegovina će uskoro dobiti prvu sigurnu kuću. Kampanja za prikupljanje donatorskih sredstava je počela, a prema najavama iz NVO „Ženski centar“, sigruna kuća će biti završena do kraja naredne godine. Objekat će biti izgrađen u Trebinju, a namijenjen žrtvama nasilja iz hercegovačke regije. 

Nakon 12 godina najava i nekoliko pokušaja izgradnje, priča o sigurnoj kući u Hercegovini uskoro će dobiti epilog.

Objekat će biti u skladu sa evropskim standardima. Osim smještaja i utočišta, žrtve će imati obezbijeđenu stručnu pomoć i radnu okupaciju.

"Prema proračunima izgradnja će koštati oko 600.000 maraka. Vlada Republike Srpske ranije je obezbijedila 70.000. Ostatak sredstva biće prikupljen donatorskim akcijama", kaže Ljiljana Čičković, izvršna direktorka NVO „Ženski centar“ Trebinje .

Prema njenim riječima, planirane su donatorske večere, a prva će biti organizovana 14. avgusta.

"Svi dobrovoljni prilozi su značajni i dobrodošli, jer nam je cilj da ovaj posao završimo. Sigurna kuća predviđena je za smještaj dvadesetak osoba, sa područja hercegovačke regije, a gradiće se u Trebinju", istakla je Čičkovićeva.

Bez sigurne kuće teško je organizovati adekvatno zbrinjavanje žrtava porodičnog nasilja, tvrde stručnjaci. U Hercegovini je broj prijavljenih slučajeva u porastu.

Pomoć ovoj ranjivoj kategoriji pružaju nadležne institucije i nevladine organizacije. Njihova saradnja ključna je za postizanje dobrih rezultata.

Prema riječima Ane Radišić, školskog psihologa, djeca su u velikom broju slučajeva direktne ili indirektne žrtve nasilja. Zahvaljujući svakodnevnoj komunikaciji sa Centrom za socijalni rad, policijom, nevladinim sektorom, odmah po prijavi nasilja mogu reagovati i pružiti pomoć djetetu.

Sličnu praksu imaju u trebinjskim vrtićima. Za djecu koja potiču iz porodica sa narušenim odnosima, obezbijeđen je besplatan boravak u vrtiću.

Logoped Svetlana Bokun, kaže da u ЈU "Naša radost" u Trebinju tim stručnjaka radi sa tom djecom, kako bi ih uključili u vršnjačke grupe i pružili pomoć.

Kako bi se ženama žrtvama nasilja obezbijedila ekonomska pomoć i nezavisnost, NVO Ženski centar osnovao je prvu žensku zadrugu „Smokvica“.

Na oko pet hektara uzgajaće smokve i baviti se preradom ovog voća. U pripremi je i Platforma o saradnji svih institucija koje su uključene u rad sa žrtvama porodičnog nasilja.