latinica  ћирилица
26/07/2016 |  16:05 | Autor: SRNA

Savjet ministara: U četvrtak opet o koordinacionom tijelu za borbu protiv terorizma

Savjet ministara BiH trebalo bi u četvrtak, 28. jula, da razmatra Prijedlog odluke o uspostavljanju Koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma u BiH.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Ova tačka skinuta je sa dnevnog reda na prošloj sjednici Savjeta ministara BiH u četvrtak, 21. jula, na zahtjev njenog predlagača ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, uz obrazloženje da nije imao dovoljno vremena da razmotri pristigle primjedbe drugih ministarstava.

Tvrdeći da iz Republike Srpske nije dobio nikakve primjedbe, Mektić je tada odbacio stavove Srpske da Prijedlog odluke o uspostavljanju koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma u BiH predstavlja pokušaj reforme policije, uspostavljanje novog tijela i prenos nadležnosti sa entiteta na BiH.

Uz konstataciju da je problem terorizma globalni problem, Mektić je precizirao da ovom odlukom traži da bude napravljen mehanizam koordinacije, kako bi sve relevantne institucije u BiH zajedno razgovarale o ovom problemu i traženju rješenja.

"To tijelo neće imati nikakva ovlaštenja da donosi odluke", naveo je Mektići dodao da su primjedbe na predloženu odluku uputila ministarstva finansija i trezora, pravde, te ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

Vlada Republike Srpske odbacila je ranije ovaj prijedlog, zahtijevajući od ministara iz Srpske u Savjetu ministara BiH da ne podrže taj dokument i da insistiraju na sprovođenju i unapređenju borbe protiv terorizma isključivo u okviru postojećih institucija i agencija utemeljenih na zakonu.

Zatraženo je od ministara iz Srpske u Savjetu ministara BiH da se uzdrže od aktivnosti koje bi vodile ka reorganizaciji sistema bezbjednosti u BiH i entitetima suprotno Ustavu i zakonima BiH, ustavima i zakonima entiteta i Statutu i zakonima Brčko distrikta.

Vlada Srpske ocijenila je kao pravni i politički presedan pokušaj uspostavljanja koordinacionog tijela, navodeći da bi to dovelo do ozbiljnog narušavanja postojećih modela koordinacije i saradnje između policijskih i bezbjednosnih agencija u BiH koji su definisani zakonom.

Vlada Srpske smatra neustavnim i nezakonitim rješenja iz Prijedloga odluke, kojim je predviđena nadležnost koordinacionog tijela da, između ostalog, predlaže promjene u pravnom i institucionalnom okviru u bezbjednosnoj oblasti u BiH.

Na dnevnom redu sjednice Savjeta ministara BiH 28. jula je i Nacrt dokumenta okvirnog budžeta institucija BiH za period od 2017. do 2019. godine.

Pred ministrima će se naći i Prijedlog programa javnih investicija/razvojno-investicioni program institucija BiH za period 2017-2019. godina.

Savjet ministara BiH razmotriće i Prijedlog odluke o postupku usklađivanja zakonodavstva BiH s pravnom tekovinom EU i pismo saglasnosti o provođenju zakona između Savjeta ministara BiH i Vlade SAD.