latinica  ћирилица
26/07/2016 |  21:37 ⇒ 21:41 | Autor: RTRS

Bodoni: Do rješenja problema u BiH voljom i razgovorom

Problemi BiH mogu biti riješeni jedino voljom i razgovorom, poručila je francuska ambasadorka u BiH Kler Bodoni koja je u Јevrejskom kulturnom centru u Banjaluci održala predavanje o EU iz perspektive BiH i problema s kojima se ona suočava, kao zajednica više naroda.
Bodoni na predavanju u Banjaluci - Foto: RTRS
Bodoni na predavanju u BanjaluciFoto: RTRS

Slab odgovor na migrantsku krizu, veliki fiskalni problemi, sve češći teroristički napadi koji jačaju desnicu i Bregzit kao posljednji veliki talas koji je poljuljao evropski san o ujedinjenju, doveli su do toga da je Evropska unija kao jedini put sve manje popularna.

Kler Bodoni kaže da EU sada prolazi kroz težak period u kome baš i nije popularno govoriti o njoj, ali ističe da je ona baš zbog toga danas željela da priča o Uniji čiji su problemi, kaže, sasvim normalni za jednu takvu organizaciju.

Problemi s kojima se suočava i Evropska unija i BiH mogu se, uz volju, riješiti jedino razgovorom. S namjerom da se o problemima razgovara Јevrejski kulturni centar organizovao je ovo predavanje.

Arie Livne, predsjednik Јevrejske zajednice Banjaluka, ističe da ovaj Centar treba da bude hram slobodnog govora u kome svako može reći svoje mišljenje bez predrasuda.

"Nadam se da je to bio samo početak takvih gostovanja i prilika da čujemo različita mišljenja o svemu tome", dodaje Đorđe Mikeš, direktor banjalučkog Јevrejskog kulturnog centra.

Gostovanje francuske ambasadorke Kler Bodoni samo je jedno u nizu brojnih koja se očekuju u Јevrejskom kulturnom centru, a u kojem će ambasadori otvoreno govoriti o najaktuelnijim problemima.