latinica  ћирилица
28/07/2016 |  10:32 ⇒ 17:45 | Autor: SRNA

MUP- Akcija dobrovoljnog davanja krvi (FOTO/VIDEO)

Oko 370 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske danas su darovali krv širom Republike Srpske. Ova humana akcija sprovodena je u Banjaluci , Bijeljini, Doboju, Istočnom Sarajevu, Trebinju, Prijedoru, Gradišci, Foči, Zvorniku i Nevesinju.
Banjaluka - dobrovoljno davanje krvi - Foto: SRNA
Banjaluka - dobrovoljno davanje krviFoto: SRNA

Direktorka Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske Gordana Guzijan rekla je da sve transfizuje u svijetu u ovom periodu imaju problema s nestašicom krvi zbog sezone godišnjih odmora, ali i povećane potrošnje zbog većeg broja saobraćajnih nesreća.

Krv dalo 37 policajaca iz Gradiške, Srpca i Prnjavora

U Službi transfuzije gradiške bolnice danas su krv dala 23 pripadnika Stanice javne bezbjednosti Gradiška, deset policajaca iz Policijske stanice Srbac i četiri iz Policijske stanice Pranjavor.
Riječ je o akciji dobrovoljnog davanja krvi, koju organizuje MUP Republike Srpske.

Načelnik Službe transfuzije Marija Cvetković rekla je da je akcija MUP-a Srpske došla u pravi čas, jer su zalihe krvi, kao i svake godine u ovo doba, jako male a potrošnja je znatno povećana.

Prijedor: Podržana akcija

U prijedorskom odjeljenju Zavoda za transfuziju Republike Srpske 61 pripadnik Centra javne bezbjednosti Prijedor dao je danas krv. 

-  Policijski službenici su ovom akcijom pomogli osoblju bolnice da prikupe dovoljan broj jedinica krvi koji im je potreban, te na taj način pomognu onima kojima je pomoć najpotrebnija - saopšteno je iz CЈB Prijedor.

Pripadnici CЈB Prijedor svake godine najmanje dva puta u velikom broju odazovu se humanitarnoj akciji dobrovoljnog davanja krvi.

Prijedor - dobrovoljno davanje krvi (Foto: Srna)

Istočno Sarajevo: Više od 30 policajaca darovalo krv

Više od 30 pripadnika Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo prijavilo se da dobrovoljno daruje krv, u okviru akcije koju je organizovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova  Srpske.

- Imajući u vidu potrebu medicinskih ustanova u Republici Srpskoj za obnavljanjem zaliha krvi, MUP Srpske je i ove godine, kao i prethodnih organizovalo akciju dobrovoljnog davanja krvi u skladu sa humanim aspektom policijske profesije - rekla je  portparol Centra Danka Tešić.

Ona je napomenula da su se u akciju dobrovoljnog davanja krvi u Odjeljenju za transfuziju Bolnice Istočno Sarajevo uključili i pripadnici CЈB Istočno Sarajevo i na taj način pokazali visok stepen profesionalizma, hrabrosti i humanosti.

Istočno Sarajevo - dobrovoljno davanje krvi (Foto: Srna)

Bijeljina: Među policajcima ima onih koji su dali krv više od 50 puta

U službama Zavoda za transfuziju u Bijeljini i Zvorniku danas je više od 60 pripadnika Centra javne bezbjednosti Bijeljina dalo krv. Portparol bijeljinskog CЈB Aleksandra Simojlović rekla je da se na ovaj način još jednom iskazuje humani aspekt policijske profesije i pomaže onima kojima je to najpotrebnije.

Prema njenim riječima, MUP Srpske više puta u toku godine organizuje akcije dobrovoljnog davanja krvi, a među pripadnicima CЈB Bijeljina ima policajaca koji su više od 50 puta dali krv.

Načelnik Službe za transfuzijsku medicinu u Bijeljini Snežana Gegić istakla je da je policija uvijek prisutna kada je to najpotrebnije.

Bijeljina - dobrovoljno davanje krvi (Foto: Srna)

Foča: Policija najredovniji davalac krvi

U akciji dobrovoljnog davanja krvi Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u fočanskoj službi Zavoda za transfuzijsku medicinu jutros se odazvalo 15 pripadnika MUP-a iz Foče, Rudog, Višegrada i Rogatice, od kojih je 10 moglo dati krv. Načelnik službe Senka Milić rekla je da akcija još traje.

- Očekujemo još nekoliko pripadnika policije iz Rudog, Višegrada i Rogatice, tako da ćemo imati oko 20 doniranih doza krvi, što je sasvim zadovoljavajući broj. Policija redovno daje krv i pored orgaizovanih akcija, dolaze po potrebi i pozivu, tako da su nam veliki oslonac u periodu nestašice krvi, na čemu smo im neizmjerno zahvalni - rekla je Milićeva.

Ona je navela da ova služba raspolaže solidnim zalihama krvi.

- U svim službama je nedostatak rh negativnih grupa krvi, ali uspijemo premostiti taj problem našom uvezanošću. Sve smo manje bazirani na porodičnom davalaštvu i sve više imamo doniranih doza u akcijama, što je veoma pozitivno - rekla je Milićeva.

Foča - dobrovoljno davanje krvi (Foto: Srna)

Zvornik: Akcija darivanja krvi u pravi čas

U Zavodu za transfuzijsku medicinu u zvorničkoj Opštoj bolnici dobrovoljno je danas dalo krv dvadesetak pripadnika Stanice javne bezbjednosti Zvornik.

Prethodno je u Zavodu za transfuzijsku medicinu svaki dobrovoljni davalac krvi prošao zdravstvenu kontrolu.

Rukovodilac Zavoda Vladimir Dražić rekao je da je ova akcija policije došla u pravi čas, jer je u ljetnom periodu smanjen broj davalaca, pa nema dovoljno krvi za bolničke potrebe.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske organizovalo je akciju dobrovoljnog davanja krvi pripadnika MUP-a.

Zvornik - dobrovoljno davanje krvi (Foto: Srna)

Doboj: Više od stotinu policajaca daruje krv

Više od stotinu pripadnika Centra javne bezbjednosti Doboj u naredna dva dana dobrovoljno će dati krv na Odjeljenju za transfuziologiju Bolnice "Sveti apostol Luka" u ovom gradu da bi se povećale zalihe krvi i spasili životi sugrađana, izjavio je načelnik Sektora policije Јovica Žigić.

Doboj - dobrovoljno davanje krvi (Foto: SRNA)

Žigić je naglasio da će prvi davaoci krvi biti rukovodioci Centra i organizacionih jedinica, komandiri policijskih stanica iz sastava CЈB Doboj, nakon čega će im se pridružiti i policijski službenici sa područja jedanaest opština koje operativno pokriva ovaj centar.

On je naveo da se akciji davanja krvi pripadnici dobojskog Centra odazivaju već deset godina.

Transfuziolog Božidar Slavujević pozdravio je akciju CЈB-a i naveo da ova ustanova raspolaže dovoljnim zalihama krvi, ali da je tokom jula evidentiran manji broj davalaca i da je neophodno obnavljati zalihe.