latinica  ћирилица
28/07/2016 |  17:40 | Autor: RTS

Uticaj Gulenovih organizacija na Zapadnom Balkanu najizraženiji u BiH i Albaniji

Uticaj organizacija navodno povezanih sa Fetulahom Gulenom, koga vlasti u Ankari smatraju odgovornim za nedavni pokušaj vojnog udara, na Zapadnom Balkanu najizraženiji je u Albaniji i BiH, javlja turska agencija Anadolija. Navodi se da te organizacije, preko obrazovnih institucija, utiču na "društvena i politička dešavanja".
Fethulah Gulen (foto: sputniknews.com) -
Fethulah Gulen (foto: sputniknews.com)

U BiH trenutno postoji 15 obrazovnih institucija bliskih Gulenu, u Albaniji ih je 12, u Makedoniji sedam, na Kosovu djeluje pet takvih organizacija, dok je jedna aktivna u Srbiji, navodi Anadolija.

Turska agencija nabraja da su na Kosovu aktivne organizacije "Gulistan", Fondacija za kulturu i obrazovanje "Atmosfera", kao i da u sklopu ovih organizacija djeluju predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, te muški i ženski internati.

U Beogradu djeluje samo jedna takva obrazovna institucija - osnovna škola "Bejza", koja je u Novom Sadu osnovala studentski dom i kurs za učenje jezika.

Јoš ranije, predstavnici te škole demantovali su da ih finansira Fetulah Gulen, navodeći da sa njim dijele ideološke poglede.

U Novom Pazaru, prema pisanju Anadolije, djeluju udruženja "Most" i "Horizont".

Fondacija Gulistan, navodno bliska Gulenu, u Albaniji je osnovana 1993. godine i uglavnom je usmjerena ka obrazovanju, odnosno osnovne i srednje škole “Mehmed Akif” i “Turgat Ozal” u Tirani, “Hasan Riza Paša” u Skadru i “Turgat Ozal” u Draču.

Anadolija navodi da ove škole pohađaju, uglavnom, djeca bogatih i uticajnih ljudi iz svih sfera života,
tako da je "očigledan način" na koji ta organizacija "pokušava da svoje ljude infiltrira u sve pore društva".

U Albaniji djeluju i visokoobrazovne ustanove EPOKA i Bedir, medrese u Kavashu, Korči, Beratu, Elbasanu i Tirani, nekoliko nevladinih organizacija, navodno bliskih Fetulahu Gulenu, kao i Međunarodna komora za trgovinu i razvoj.

Turska agencija navodi i da "u interesu" Gulenovih pristalica deluju list “Drita Islame” i izdavačka kuća Prizma. U sklopu te organizacije djeluju četiri predškolske ustanove, po pet osnovnih i srednjih škola i jedan univerzitet. Ove ustanove su locirane na području Sarajeva, Bihaća.