latinica  ћирилица
04/08/2016 |  08:56 ⇒ 19:49 | Autor: SRNA

Dodik: Zahtjevi Hrvata mogu biti ugrađeni u dogovor

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poslao je pismo predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću i hrvatskom članu te institucije Draganu Čoviću u kojem je dao saglasnost da primjedbe predstavnika hrvatskog naroda, odnosno Hrvatske demokratske zajednice BiH, budu ugrađene u konačnu verziju mehanizma koordinacije.
Ozren - Proslava Vidovdana - Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske - Foto: RTRS
Ozren - Proslava Vidovdana - Milorad Dodik, predsjednik Republike SrpskeFoto: RTRS

Predsjednik Republike Srpske je istakao da ne bi trebalo da bude problem ako Hrvati smatraju da još nešto treba ugraditi u mehanizam koordinacije, kako bi kantoni bili uključeni u odlučivanje.

"U mehanizmu koordinacije treba i mora da se prati ustavna struktura BiH i ne vidim razlog da takve primjedbe ne budu prihvaćene i ugrađene u njegov konačan izgled", rekao je Dodik za današnji "Glas Srpske".

On vjeruje da se vrlo brzo može izaći iz trenutne situacije u kojoj su se pojavile nesuglasice u vezi sa rješenjem za mehanizam koordinacije.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da na sastanak nije išao da radi protiv nekoga trećeg, pogotovo ne u vezi sa pozicijom u BiH, jer je to za svakog loše.

"Sastanak je organizovao specijalni predstavnik i šef delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark. Bilo je teško odbiti taj poziv i ignorisati ga. Nisam ja taj koji je birao učesnike sastanka. Nisam znao niti sam imao bilo kakvih naznaka da postoji neki problem, ali nisam ni pokušao da devastiram ili umanjim značaj sastanka iz pozicije koju sam imao", istakao je Dodik.

On je podsjetio da mehanizam koordinacije, usvojen u januaru ove godine u Savjetu ministara BiH, na koji je Republika Srpska imala primjedbe, ne bi ni bio usvojen da za njega nisu glasali hrvatski ministri iz HDZ-a BiH.

"Razumio sam da je, prije svega, HDZ saglasan sa mehanizmom koordinacije koji je usvojen u januaru. Kasnije je i sam Čović govorio o tome da treba sjesti i vidjeti o čemu se radi i koje su primjedbe", rekao je Dodik.

SUDBINA BiH DA BUDE DRŽAVNA ZAЈEDNICA TRI REPUBLIKE

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da nema ništa protiv uspostavljanja hrvatskog entiteta jer smatra da je sudbina BiH da se jasno organizuje treći entitet ili federalna jedinica i da BiH bude državna zajednica tri republike.
"Uvjeren sam da BiH sa karakterom konstitutivnih naroda isključivo zavisi o dobrih odnosa na relaciji Hrvata i Srba jer se politički Bošnjaci jasno definišu kao neko ko želi stvoriti unitarnu državu. A prirodna je težnja Srba i Hrvata prema decentralizaciji i to nas čini prirodnijim saveznikom u tom pogledu", rekao je Dodik za "Večernji list".

Dodik je naglasio da podržava sve zahtjeve Hrvata i da je mehanizam koordinacije vrlo važan, kakav je donesen sada, jer je sasvim suprotan od koncepta centralizacije BiH koji se svodio na to da se na nivou BiH gomilaju institucije koje će o svemu odlučivati.

"Mehanizam koordinacije je pobjeda nižih nivoa vlasti, entiteta, kantona i Brčko distrikta jer se uvažava njihova pozicija i ustavna struktura", rekao je Dodik i dodao da je tekst koji je "usvojen na nekoj sumnjivoj sjednici Savjeta ministara u januaru", na kojoj su glasali Srbi, Hrvati, Bošnjaci, doveo u neravnopravnu poziciju pojedine institucije.

On je potvrdio da je uputio pismo hrvatskom i bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću i Bakiru Izetbegoviću s jasnim formulacijama izmjena članova sporazuma, postignutog u nedjelju, u kojima bi kantoni dobili identičnu poziciju entitetskom i nivou BiH, što je bila glavna zamjerka hrvatske strane.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, pojasnio je da je tačka 3, koja je sporna za Hrvate, bila potrebna da viši nivoi odlučivanja u mehanizmu koordinacije mogu razmatrati i poništiti odluke, na primjer, radnih grupa.

"I tu razumijem da postoji nedostatak koji treba dopuniti i ja sam to objasnio u pismu koje sam uputio Čoviću i Izetbegoviću smatrajući kako u tački 3 treba dodati da i ovlašteni predstavnici kantona i Brčko distrikta u okviru svojih nadležnosti razmatraju određene tačke", istakao je Dodik.

On smatra da to nije bilo dobro za Republiku Srpsku, ali ni kantone, i ne može da vjeruje da su hrvatski predstavnici u Savjetu ministara prihvatili da neko drugi može odlučivati u ime predstavnika kantona koji iz nekog razloga nije došao na sjednicu.

Prema njegovim riječima, sada je vidljiva razlika jer samo ovlašteni predstavnici BiH, Vlade Republike Srpske i FBiH, te kantona mogu donijeti odluku uz poštovanje konsenzusa, i to je kapitalno važno za sve, uključujući i kantone.

Dodik je ponovio da je, što se tiče primjedbi Hrvata, spreman da unaprijed da saglasnost da se u član 3 uključe ovlašteni predstavnici vlada 10 kantona i distrikta Brčko ako je to rješenje, a on vjeruje da jeste.

On je rekao da su samo zlonamjerni, što ga je lično pogodilo, mogli okvalifikovati nedjeljni sastanak kao skup protiv Hrvata, što je i demantovao, ističući da nema razloga tako da radi jer želi najbolje moguće odnose.

Komentarišući izjavu visokog predstavnika Valentina Incka da je referendum o Danu Republike Srpske antidejtonski, Dodik je rekao da je Incko advokat bošnjačke strane u BiH i "čim su ga pritisli iz Sarajeva, odmah se sjetio da odgovori".

Dodik je naglasio da je referendum raspisao sam Bakir Izetbegović onog trenutka kada je od Ustavnog suda BiH tražio da se poništi taj dan.

Odgovarajući na pitanje da li je BiH postala muslimanska država nakon objave rezultata popisa, Dodik je rekao da je muslimanska samo u kantonima gdje su većina Bošnjaci muslimani.

"Republika Srpska, ali ni kantoni gdje su Hrvati u većini, vjerujem, nikada neće biti muslimanski u negativnom kontekstu nametanja šerijata. Bošnjaci, međutim, koji praktikuju islam kao vjeru su dobrodošli i ja sa njima nemam nijedan problem. Ali, sa politikom i drugim procesima itekako imam", istakao je on.

Što se tiče lokalnih izbora, Dodik je rekao da će SNSD osvojiti vlast u 60 odsto opština, što je uvjerljiva pobjeda i porast za 100 odsto u odnosu na posljednje izbore.