latinica  ћирилица
09/08/2016 |  20:33 ⇒ 20:43 | Autor: RTRS

Sjednica Skupštine Srbije o novoj vladi, Vučić izložio program (VIDEO)

Mandatar Aleksandar Vučić završio je večeras oko 20 sati izlaganje programa nove vlade. Predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković zakazala nastavak sjednice za srijedu u 10 časova, kada će se raspravljati o Vladi.
Aleksandar Vučić (foto: Tanjug/ Tanja Valič) -
Aleksandar Vučić (foto: Tanjug/ Tanja Valič)

Vučić je izlaganje završio nakon šest sati, a kraj govora ispraćen je aplauzom poslanika i gostiju sa galerije.

Nakon završetka izlaganja mandatara, odbijen je prijedlog Demokratske stranke Srbije da se duplira vrijeme rasprave o izboru nove vlade, sa pet na deset sati.

Vučić je u ekspozeu naglasio da je cilj nove vlade prosperitet i podizanje žvotnog standarda svim građanima.

On je rekao da na situaciju u Srbiji uticaj ima i ponašanje pojedinih susjednih zemalja, poput Hrvatske, koja "otvara stare rane i rehabilitacijom NDH dovodi u pitanje bezbjednost tamošnjih Srba i Srbije".

Na početku predstavljanja programa vlade, dio opozicije, DS, SDS i DЈB, napustio je skuštinsku salu, negodujući zbog načina zakazivanja sjednice, a mandatar im je poručio da ih je narod izabrao da slušaju ekspoze i da poslije iznesu primjedbe, ali da je jasno da dio opozicije to uopšte ne zanima.

Vučić je prilikom iznošenja ekspozea istakao da će Vlada Srbije nastaviti da se angažuje na očuvanju prava i interesa srpskog naroda u regionu, te razvija najbliže odnose sa Republikom Srpskom u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Predstavljajući detaljno plan rada nove vlade, Vučić je poručio i da je cilj da sva pregovaraška poglavlja budu zatvorena do kraja mandata buduće vlade, 2019. godine.

On je dodao da će se plate u javnom sektoru i penzije u budućnosti redovno isplaćivati, kao i da je cilj da se kroz povećanje potrošnje podigne rast, a ne samo kroz povećanje izvoza i investicija.