latinica  ћирилица
14/08/2016 |  11:29 ⇒ 15/08/2016 | 07:43 | Autor: RTRS

Dodik: Referendum o izdvajanju Srebrenice neizvodljiv (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik posjetio je Srebrenicu. Došao je da građanima poruči da ova opština ostaje u Srpskoj. Ona je teritorijalno njen dio i nema govora o njenom izdvajanju.
Milorad Dodik, predsjednik RS u Srebrenici (Foto: Twiter) -
Milorad Dodik, predsjednik RS u Srebrenici (Foto: Twiter)

Na tribini "Riječ predsjednika", Dodik je poručio da je važno održati stabilnost i mir. Zajednički kandidat srpskih stranaka, zato će imati obavezu da brine o Srebreničanima svih nacionalnosti.

Pozvao je građane da izađu na referendum o Danu Republike Srpske, jer je ona stvorena prije ratnih dešavanja i sramnog referenduma na kome su Srbi preglasani, i kao takva je i u Dejtonu, poručio je Dodik. 

Nema priče o izdvajanju Srebrenice iz Republike Srpske. Ona je dio naše teritorije, što je potvrđeno i u Dejtonu - jasan je bio predsjednik Dodik u Srebrenici.

- Priče bošnjačkih političara o referendumu, obično su politikanstvo. Srebrenica ne može iz Republike Srpske dok Vlada ne donese odluku, a ja ne potpišem. Јa to neću nikada učiniti. Nema tog načina kojim bi Republika Srpska prihvatila bilo kakvo izdvajanje Srebrenice iz Republike Srpske i to je odgovor na sve te kvazi-političke, nedozrele inicijative - rekao je Dodik.

Srpski politički korpus u Srebrenici uspio je da se okupi oko jednog kandidata na lokalnim izborima, a ako pobijedi, Mladen Grujičić mora da vodi brigu o svim građanima bez obzira na nacionalnu pripadnost, naglasio je Dodik.

- I da se na taj način kreira jedna nova dimenzija lokalne vlasti u Srebrenici koja neće biti usmjerena protiv bilo koga i koja će težiti da bude objektivna, a ne kao do sada da se prema srpskom stanovništvu ovdje, od strane lokalne vlasti, zloupotrebljava svaka vrsta pomoći, međunarodne i svake druge pa i ove iz Srbije. Moglo se čuti da pokušavaju, odnosno koriste ili su uvrstili projekte kao što su mostovi koji vode do vikendice Ćamila Durakovića i nigdje više, a da se srpskim selima ne može prići prekopanim putevima - rekao je Dodik.

Zajednički kandidat srpskih stranaka za načelnika opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je da je vrijeme da načelnik Srebrenice bude Srbin.

- Ovdje je vrijeme da načelnik bude Srbin, ne zato što je Srbin već što se ovdje nešto mora promijeniti, da bi svi ljudi bolje živjeli, ne samo Srbi nego i Bošnjaci, jer je Srebrenica i bošnjački i srpski grad, ali pripada Republici Srpskoj - rekao je Grujičić.

Dodik u Srebrenici (Foto: Twiter)

Brojni građani došli su danas da čuju predsjednika Republike. Nakon više političkih manipulacija, današnjim porukama su ohrabreni.

Predsjednik je pozvao građane da 25. septembra izađu na referendum o danu Republike. I pored pritisaka, uvjerava, referendum će biti održan, a prvu sjednicu Komisija za sprovođenje referenduma održaće već sutra u Banjaluci. U tvrdnju američke ambasadorke Morin Kormak, da se referendumu protivi američka Vlada, Dodik ne vjeruje.

- A da je američka vlada imala na dnevnom redu pitanje `Da li ćemo podržati referendum u Republici Srpskoj ili nećemo`- to je priča samo za naivne. To ona /Kormak/ može nekom drugom, manje upućenom, da priča. Evidentno je da je američka ambasada njenim dolaskom isključivo u funkciji bošnjačke politike u BiH i da nije u funkciji zaštite i pomirenja - naglasio je Dodik.

Ni odluka Ustavnog suda BiH, ni bošnjački političari, a ni pojedine ambasade, ne mogu spriječiti održavanje referenduma o Danu Republike, poručio je predsjednik Dodik. Ako se sad povučemo, sutra će, kaže, na dnevni red doći promjena naziva Republika Srpska. 

Transkripti dokaz prisluškivanja

Predsjednik Dodik izjavio je da pojava transkripata njegovih telefonskih razgovora u javnosti ukazuje na to da je njegov telefon prisluškivan i da ne zna da li za to postoji nalog.

Ako je i postojao nalog, kaže Dodik, onda se postavlja pitanje otkud transkripti razgovora u javnosti. Podsjeća da se, prema Zakonu, transkripti mogu upotrijebiti isključivo u sudskom procesu i na sudu i da, na taj način, ne mogu biti zloupotrijebljeni u javnosti. 

- Apsolutno stojim iza svega što sam bilo kome i kada rekao telefonom ili na bilo koji način. Ne mislim da je to bilo kakav dokaz za inkriminacije, barem ono što sam mogao da pročitam u medijima. Ono što sam pročitao u medijima predstavlja interpretaciju toga i govori o ubacivanju nekih stvari koje uopšte nisu dešavale. Znači da neko kreira ili dopisuje onako kako njemu odgovara u nastojanju da, pošto nisu našli nikakve dokaze u vezi sa svim onim pričama, putem transkripta proizvedu priču kakvu su proizveli sa Fahrudinom Radončićem. Otprilike, vidite, kao neka pravda. Kakva pravda kada je puno nepravde? Institucije pravosuđa su pune nepravde, političkih intervencija i političkih naloga. To je ono protiv čega se moramo boriti - rekao je predjednik Srpske.

Milorad Dodik u Srebrenici (Foto: Twiter)

Milorad Dodik, predsjednik RS u Srebrenici - javna tribina(Foto: Twiter)

Milorad Dodik, predsjednik RS u Srebrenici - javna tribina(Foto: Twiter)

Milorad Dodik, predsjednik RS u Srebrenici - javna tribina(Foto: Twiter)

Milorad Dodik, predsjednik RS u Srebrenici - javna tribina(Foto: Twiter)

Milorad Dodik u Srebrenici