latinica  ћирилица
18/08/2016 |  10:36 | Autor: SRNA

Podrška novoj upravi državnog fonda Libije

Vlade Francuske, Njemačke, Italije, Španije, Velike Britanije i SAD pozdravile su imenovanje privremenog panela za upravljanje libijskim državnim fondom u vrijednosti od 67 milijardi dolara.
Libija - Foto: Beta/AP
LibijaFoto: Beta/AP

"Vlade pozivaju Libijce da podrže libijsku Vladu nacionalnog jedinstva u očuvanju i zaštiti nezavisnosti i integriteta libijskih finansijskih institucija radi dobrobiti svih Libijaca", navodi se u saopštenju.

Libijska Vlada, koja ima podršku UN, saopštila je prije dva dana da je imenovala petočlani panel koji će privremeno upravljati državnim finansijskim fondom.

Šef panela je jedan od bivših direktora ovog fonda Ali Mohamed Hasan.

Fond je osnovan u vrijeme vladavine Moamera Gadafija kako bi ulagao novac zarađen prodajom nafte. U vrijeme kada je Gadafi svrgnut i ubijen 2011. godine, fond je postao drugi po veličini u Africi.

Poput većine libijskih institucija, fond je postao žrtva sukoba među različitim frakcijama tokom 2014. godine, kada su dvije suparničke strane tvrdile da imaju pravo da ga kontrolišu.

Vlada nacionalnog jedinstva saopštila je da će privremena uprava predstavljati Libiju u svim sudskim sporovima u koje je fond uključen, ali da nema pravo da raspolaže njegovom imovinom.