latinica  ћирилица
18/08/2016 |  12:21 | Autor: SRNA

Optužnica protiv Planojevića za ratne zločine u Rogatici

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Braneta Planojevića /53/ koja ga tereti za zločine u Rogatici tokom 1993. i 1994. godine.
Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da je Planojević optužen da je tokom proteklog rata u BiH, u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske, postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata i Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima.

On se tereti da je kao stražar i zamjenik upravnika zatvoreničkog centra "Rasadnik" u kome su bili zarobljeni bošnjački civili iz više sela, tokom dvije godine učestvovao u psihičkim i fizičkim zlostavljanjima, silovanju, ubistvima zatvorenika, kao i njihovim odvođenjima na prisilni rad.

Prema navodima optužnice, Planojević je navodno lično i direktno, zajedno sa drugim licima, počinio ubistvo pet lica, zatvorenih civila i jednog ratnog zarobljenika, koji su odvedeni iz objekta "Rasadnik", i navodno je učestvovao u silovanju jedne zatvorenice i nanošenju teških povreda zatvorenicima.