latinica  ћирилица
18/08/2016 |  12:27 | Autor: TANЈUG

Atina dobila zahtjev Ankare za izručenje turskih oficira

Grčko Ministarstvo spoljnih poslova je potvrdilo da je Grčka dobila zvaničan zahtjev od Ankare za ekstradiciju osmorice turskih vojnih oficira koji su helikopterom prebjegli u Grčku poslije prošlomjesečnog neuspjelog vojnog puča.
Atina - Foto: RTRS
AtinaFoto: RTRS

Zahtjev je stigao juče i istog dana je proslijeđen grčkom Ministarstvu pravde, prenio je AP.

Osam turskih oficira - šest pilota i dva inžinjera - demantuju veze sa neuspjelim pučem, 15. jula. Krajem prošlog mjeseca njima je odobreno dodatno vrjeme za podnošenje azila.

Advokat Vasilis Terzidis je ranije za AFP izjavio da njegovi klijenti "strahuju za svoje živote" ako bi se vratili u Tursku i da žele da "sačekaju i bolje pripreme svoj slučaj".

Nedjelju dana ranije, turski vojni oficiri su pred grčkim sudom osuđeni na uslovnu kaznu od dva mjeseca zbog ilegalnog ulaska u zemlju.

Oni će ostati u pritvoru do sudskog ročišta na kojem će se razmatrati njihov slučaj. To ročište je ranije zakazano za sutra.

Svih osam oficira su dobili istu kaznu, pri čemu je sud u Aleksandropolisu prilikom izricanja kazne usvojio olakšavajuće okolnosti, prihvativši da su oni djelovali pod prijetnjom.

Pilot helikoptera je istovremeno oslobođen optužbi da je prekršio propise letenja.