latinica  ћирилица
18/08/2016 |  15:13 ⇒ 20:55 | Autor: RTRS

Nova mehanizacija u RiTE Ugljevik (VIDEO)

U Rudniku Ugljevik od danas rade dvije nove mašine, buldožeri tipa Komatsu.
Nova mehanizacija u RiTE Ugljevik - Foto: RTRS
Nova mehanizacija u RiTE UgljevikFoto: RTRS

Vrijednost nove rudarske mehanizacije je 1.600.000 KM, a nabavljena je iz sopstvenih sredstava preduzeća RiTE Ugljevik. Za nabavku nove opreme u ovoj godini biće izdvojeno oko 11 miliona KM čime se stvaraju usplovi za pouzdan i rentabilan rad u budućnosti.

Ugljevički rudnik sada je jedan od najbolje opremljenih, ne samo u BiH već i u regionu. Nove mašine obradovale su najviše radnike koji ih koriste.

- Lakše je raditi i sigurniji smo u poslu, može i da se odradi više posla nego sa staro - kaže Spasoje Ljubojević, buldožerista.

- Ove mašine stvaraju preduslove u kopu za rad utovarne i transportne mehanizacije - rekao je Rade Kosanović, rukovodilac Radne jedinice Rudnik.

Zahvaljujući dobroj poslovnoj strategiji preduzeća i nabavci nove mehanizacije rudnik raspolaže sa osam bagera i 32 dampera čiji je kapacitet od 90 do 130 tona, osam buldožera i utovarivačima. Do kraja ove godine Komatsu će dostaviti još jedan buldožer veće snage čija je vrijednost iznad milion KM, a planirana je i kupovina dampera i utovarivača zapremine kašike pet kubnih metara.

- Ovo predstavlja naše trajno opredjeljenje da se rudnik tehnološki oprema, da se jačaju vlastiti resursi i da se više nikada ne dođe u situaciju da se mora oslanjati na treća lica, kao što je bilo u prošlosti i zbog čega još trpimo posljedice - izjavio je Đorđe Popović, direktor RiTE Ugljevik.

Na površinskom kopu Bogutovo Selo ispunjen je plan proizvodnje.

- U ovih prvih šest mjeseci otkopano je 4.000.800 tona čvrste mase i 900.000 kubnih metara uglja je isporučeno na deponiju Termoelektrane - dodao je Dragiša Vidaković, izvršni direktor za proizvodnju uglja.

Zahvaljujući proizvodnji iznad plana, RiTE Ugljevik je na dobrom putu da do kraja godine ostvari i pozitivan finansijski rezultat.