latinica  ћирилица
18/08/2016 |  16:22 ⇒ 18:33 | Autor: RTRS

Potpisan posebni kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu (VIDEO)

U Banjaluci je potpisan nacrt novog posebnog kolektivnog ugovora za radnike u zdravstvu.
Bogdanć - Granulić - potpisivanje ugovora - Foto: RTRS
Bogdanć - Granulić - potpisivanje ugovoraFoto: RTRS

Ugovor su potpisali ministar Dragan Bogdanića i predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Milenko Granulić.

Predstavnici Unije sindikata nisu prisustvovali potpisivanju, jer su, nezadovoljni brojem predstavnika u Odboru za pregovore, prije dva dana napustili sastanak.

Sva radnička prava su zadržana, a primanja radnika biće povećana - poručili su potpisnici. Sa dosadašnje prosječne plate u Srpskoj, prešlo se na prosječnu platu u zdravstvu u iznosu od 1050 maraka. Prevoz će biti obračunavat na puni iznos vozne karte u javnom prevozu, dok će za četiri godine staža, za razliku od dosadašnje tri, radnici dobiti dodatan dan godišnjeg odmora.

- Mislim da je dobro da smo ovaj posao završili. Izražavam žaljenje što predstavnici Unije sindikata nisu učestvovali u potpisivanju kolektivnog ugovora ali bez obzira na to mi smo nastojali da pojedine članove koje su oni predložili i za koje su se usaglasili uključimo u ovaj kolektivni ugovor , rekao je Dragan Bogdanić ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Granulić je istakao da su sada napokon precizirana davanja na posebne uslove rada što dosad nije bilo regulisano.