latinica  ћирилица
18/08/2016 |  16:49 ⇒ 19:51 | Autor: RTRS

Ruski inspektori u proizvodnim pogonima, Šarović vjeruje u pozitivan izvještaj (VIDEO)

Inspekcija Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Rusije doputovala je u BiH da bi ispitala poljoprivredne kapaciteta za izvoz voća i povrća u Rusiju i funkcionisanje sistema fitosanitarne zaštite u BiH, potvrdili su u Upravi za zaštitu zdravlja bilja BiH.
Mirko Šarović - Foto: RTRS
Mirko ŠarovićFoto: RTRS

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da su u fokusu inspekcije proizvođači koji su u proteklom periodu povećali količine izvezenog voća i povrća u Rusiju za više od 60%.

Ruski inspektori danas su obišli lokacije u Sarajevu, Čapljini i Terebinju, a sutra stižu u Banjaluku, gdje će posjetiti ključne izvoznike voća i povrća i pregleda njihove objekte.

Šarović je izrazio nadu da će izvještaj Federalne službe nakon kontrole u BiH biti pozitivan, jer od tog izvještaja zavisi dalji režim izvoza voća i povrća u Rusiju.

"Oni imaju sumnju da BiH nema dovoljne količine voća i povrća koji se izvoze u Rusiju, odnosno njihova sumnja je izazvana povećanim izvozom, posebno jabuka, krušaka, šljiva i ostalih kultura", rekao je Šarović.

Ruska veterinarska i fitosanitarna regulatorna služba "Roseljhoznadzor" uvela je početkom avgusta privremenu zabranu na uvoz proizvoda iz BiH zbog nedostatka potvrde o bezbjednosti proizvoda.