latinica  ћирилица
18/08/2016 |  17:03 ⇒ 17:15 | Autor: TANЈUG

Čavušoglu: Turska razmatra vojnu saradnju sa Rusijom

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu izjavio je danas za Sputnjik, da NATO ne sarađuje u potpunosti s Ankarom i nagovijestio da bi Turska mogla da razmotri vojnu saradnju sa Rusijom.
Mevlut Čavušoglu - Foto: AFP
Mevlut ČavušogluFoto: AFP

Turski šef diplomatije je istakao da Ankaru zabrinjava manjak spremnosti NATO da sarađuje sa Turskom, koja je članica Sjevernoatlantske alijanse, prenio je sajt RT.

- Čini se da članice NATO izbjegavaju da sarađuju po pitanju razmjene tehnologije i zajedničkih investicija. Turska namjerava da sama razvije svoju odbrambenu industriju i ojača svoj sistem odbrane - rekao je Čavušoglu.

- U tom smislu, ako bi Rusija pokazala interes za to, mi smo spremni da razmotrimo mogućnost saradnje u tom sektoru - odgovorio je Čavušoglu na pitanje novinara Sputnjika za mogućnost saradnje sa Rusijom u sektoru odbrane.

On je i prije nedjelju dana za Anadoliju izjavio da će Turska i Rusija razmotriti uspostavljanje zajedničkog vojnog, obavještajnog i diplomatskog mehanizma, i dodao, da odnosi sa NATO nisu zadovoljavajući u toj mjeri u kojoj bi on želei.

- Turska je do sada željela da sarađuje sa članicama NATO. Ali rezultati koje smo imali nas nisu zadovoljavali. Zato je normalno da potražimo druge opcije. Ali mi ne smatramo da je to potez protiv NATO - rekao je Čavušoglu.