latinica  ћирилица
18/08/2016 |  17:05 ⇒ 18:22 | Autor: RTRS

Univerziteti u Srpskoj raspisali konkurs za drugi upisni rok (VIDEO)

Univerziteti u RS raspisali su konkurs za drugi upisni rok na visokoškolskim ustanovama, te prvi upisni rok na drugi studijski ciklus u akademskoj 2016/2017. godini.
Univerzitet - upisni rok - Foto: RTRS
Univerzitet - upisni rokFoto: RTRS

U drugom upisnom roku za prijem studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama Univerziteta u Istočnom Sarajevu ostalo je 1.713 slobodnih mjesta, od čega 188 mjesta koja se finansiraju iz budžeta. Slobodna su i 1.123 mjesta za sufinansirajuće studente, 162 mjesta za strane studente i 240 za vanredne studente.

Prilikom upisa na fakultet, izbor budućih studenata je, da li će se rukovoditi potrebama tržišta rada ili svojim sklonostima. Veliki broj nezaposlenih među ekonomistima nije barijera Milošu Sokniću.

-Upisao sam Ekonomski fakultet na Palama, jer živim u IS. Od kolega sam čuo da je kadar dobar i zašto bih išao negdje drugo kada mi je tu blizu. Većina mojih drugara je odlučila da upiše državni fakultet jer je to provjereno i naravno očekujemo nešto nakon toga fakulteta kaže Miloš Soknić, brucoš.

I ove godine upisnu kvotu u prvom roku popunili su medicinski i tehnički fakulteti. U drugom, za najveći broj brucoša otvorena su vrata Filozofskog fakulteta , gdje je na 17 studentskih programa ostalo i budžetskih mjesta. Slijede Pravni, Pedagoški i Fakultet poslovne ekonomije, na kojem sljedeće sedmice očekuju veliki broj kandidata i iz Srbije.

- Očekujemo u drugom upisnom krugu na oba Univerziteta da će biti kvota podignuta, do sada je bilo da se u septembru popuni oko 800 mjesta, kaže Ranko Božičković prorektor za nastavu na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu

Osim rekordnog broja slobodnih mjesta za prvi ciklus studija na Univerzitetima u Srpskoj, zabilježen je pad interesovanje za drugi ciklus studija.

- Od 1 000 slobodnih mjesta prijavi se oko 300 studenata koji žele studirati na drugom ciklusu. Da li je to zbog demografskog pada ili interesa studenata da studiraju u inostranstvo tj. u većim centrima gdje ima više studenata, s druge strane svijest i roditelja i studenata da je tržište rada palo, da nemaju zaposlenja, da je bolje tražiti posao pa studirati vanredno, dodao je Božičković.

Prijavljivanje kandidata za upis u prvi ciklus studija u drugom upisnom roku počinje 22. avgusta i trajaće do 26. a polaganje prijemnog ispita zakazano je za 29. avgust.