latinica  ћирилица
18/08/2016 |  17:12 ⇒ 20:52 | Autor: TANЈUG

SAD prebacuju nuklearno oružje iz Turske u Rumuniju

SAD prebacuju nuklearno oružje iz Turske u Rumuniju, usred pogoršanja odnosa između Vašingtona i Ankare, potvrdila su dva nezavisna izvora za briselski portal EurActiv.com.
Naoružanje (foto: © Flickr/ U.S. Missile Defense Agency) -
Naoružanje (foto: © Flickr/ U.S. Missile Defense Agency)

Prema jednom od tih izvora, premještanje je veoma problematično u tehničkom i političkom smislu.

"Nije lako prebaciti dvadesetak nuklearnih bombi", rekao je taj izvor.

Prema posljednjem izvještaju Simson centra, od Hladnog rata oko 50 američkih taktičkih nuklearnih bombi stacionirano je u turskoj bazi Indžirlik, stotinak kilometara od sirijske granice.

Poslije propalog pokušaja puča u Turskoj, struja u Indžirliku je isključena, a turska vlada je zabranila američkim avionima da polijeću i slijeću u bazu. Na kraju je i komandant baze uhapšen zbog umiješanosti u puč.

Ne zna se da li bi SAD mogle da zadrže kontrolu nad tim oružjem u slučaju dugotrajnog građanskog rata u Turskoj, kaže se u izvještaju.

Drugi izvor rekao je da su se poslije pokušaja puča, američko-turski odnosi toliko pogoršali da Vašington više ne vjeruje Turskoj da bi tu mogao da drži naoružanje.

Američko naoružanje premješta se u vazdušnu bazu Deveselu u Rumuniji, dodaje taj izvor. Ta baza je u blizini grada Karakal, a takođe je i novi dom američkog raktetnog štita što je naljutilo Rusiju, a stacioniranje taktičkog američkog nuklearnog oružja nadomak ruske granice vjerovatno će još više razljutiti Moskvu.

EurActiv.com je poslao pitanja ministarstvima spoljnih poslova Turske i Rumunije za komentar koja su obećala odgovor, kao i američkom Stejt departmentu koji je poslije nekoliko sati saopštio da je pitanje proslijedio ministarstvu odbrane.

NATO je poslao portalu diplomatski sročen komentar koji u implicira da saveznici moraju da osiguraju da američko nuklearno oružje razmješteno u Evropi ostaje "bezbjedno".

Sa druge strane, MIP Rumunije oštro demantuje informaciju da je Rumunija postala baza za američko nuklearno oružje.

"Kao odgovor na vaš zahtjev, rumunski MIP snažno odbacuje informaciju koju ste pomenuli", navodi u pisanom odgovoru portparol Ministarstva.