latinica  ћирилица
23/08/2016 |  09:34 ⇒ 10:41 | Autor: SRNA

Tužilaštvo predložilo pritvor za Karamuju

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona uputilo je Opštinskom sudu u Zavidovićima prijedlog za određivanje pritvora vehabiji Ademu Karamuji, osumnjičenom da je 7. avgusta zagadio vodovod u selu Ošve kod Maglaja, od kada je bio u bjekstvu do hapšenja prije dva dana u ovom selu.
Ošve kod Maglaja - Foto: dnevni avaz
Ošve kod MaglajaFoto: dnevni avaz

Za Karamuju je zatražen pritvor zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivična djela ugrožavanja bezbjednosti i zagađivanja vode za piće u sticaju sa krivičnim djelom izazivanja opšte opasnosti, saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva.

U Ošvama je 7. avgusta izbila svađa mještana zbog lokalnog vodovoda, a došlo je i do upotrebe vatrenog oružja.

Policija je nakon toga uhapsila Јasmina Bratanovića, dok se za Ademom Karamujom tragalo.

Prema navodima medija, mještani su finansirali izgradnju vodovoda, na koji su pojedinci htjeli da se ilegalno priključe, što im nije dozvoljeno.

To je izazvalo sukob, a osoba čije domaćinstvo je trebalo da bude isključeno sa vodovodne mreže pucala je iz vatrenog oružja, zamutila vodu iz koje se napajaju domaćinstva i pobjegla u šumu.

Karamuja, koji je pripadnik vehabijskog pokreta, ranije je optužen pred Sudom BiH da je kao član terorističke grupe Islamska država učestvovao na ratištima u Siriji i Iraku.