latinica  ћирилица
23/08/2016 |  11:03 ⇒ 11:05 | Autor: SRNA

Vilders: Prvo holandski "bregzit", pa ponovo trgovina sa Rusima

Stranka slobode, treća po snazi u Holandiji, želi holandski "bregzit" i najavljuje da će odmah ukinuti sankcije Rusiji kada bude izglasano napuštanje EU.
 - Foto: AFP
Foto: AFP

"Blagostanje naše zemlje zavisi od nezavisnosti i od toga hoćemo li samostalno donositi odluke. Ono što se događalo posljednjih mjeseci pokazuje da pitanje referenduma o članstvu u EU treba što prije postaviti", poručuje lider stranke Gert Vilders.

On navodi da Brisel ne smije određivati s kim će Holandija imati ekonomske i političke odnose.

"Normalizacija odnosa sa Rusijom je prioritet za tradicionalno trgovačku zemlju kakva je Holandija oduvijek bila. Vijekovima su Rusija i Holandija, bez obzira na konflikte, imale samo koristi od zajedničke saradnje.

Ukidanje antiruskih sankcija u ovom trenutku neophodan je uslov za našu prosperitetnu budućnost", poručuje Vilders.

On objašnjava da je ukidanje antiruskih sankcija direktno u vezi sa nezavisnošću Holandije.

U sadašnjoj situaciji, čak i da holandski parlament glasa za usvajanje dokumenta kojim se ukidaju sankcije, situacija se pravno neće mnogo promijeniti, jer EU ima prednost nad pravnim sistemima pojedinih članica.

"Brisel donosi odluku polazeći od svojih interesa, ne slušajući ničije mišljenje, a sama EU je ekspanzionistički monstrum zauzet teritorijalnim osvajanjem, kao i krađom našeg socijalnog sistema, identiteta i demokratije", poručuje Vilders.

On navodi da Holandija može donositi pravno održive odluke samo ako je nezavisna od EU.

"Postaćemo ekonomski jači, između ostalog, i zahvaljujući vezama i trgovini sa Rusijom", ističe Vilders.

Osim Holandije, još jedan broj zemalja EU uporno traži ukidanje sankcija Rusiji, ti glasovi sve su jači u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Grčkoj, Kipru...