latinica  ћирилица
23/08/2016 |  12:05 ⇒ 12:06 | Autor: SRNA

Riješen spor "Folksvagena" i dobavljača

"Folksvagen" i dva dobavljača automobilskih dijelova riješili su danas spor u vezi sa ugovorom o saradnji, zbog kojeg je bila obustavljena proizvodnja nekoliko modela, uključujući "golf".

Poslije pregovora koji su trajali više od 20 časova, "Folksvagen" je saopštio da je riješio spor sa kompanijama "Kartrim" i "ES automobilgus", koje prave sjedišta, odnosno dijelove za mjenjače.

Nije saopšteno više detalja, a dobavljači su potvrdili da je postignut dogovor.
Ovaj spor ugrozio je profit "Folksvagena" poslije prošlogodišnjeg skandala u vezi sa emisijama dizelskih motora.

Dobavljači su tražili nadoknadu zbog izgubljenog prihoda od nekoliko desetina miliona evra nakon što je "Folksvagen" otkazao ugovore o saradnji sa ovim firmama.

Spor je pogodio oko 28.000 radnika u šest "Folksvagenovih" fabrika u Njemačkoj, kada je obustavljena proizvodnja "Golfa" i "Pasata", kao i sklapanje motora, mjenjača i sistema za emisije gasova.

"Folksvagen" je saopštio da su dobavljači pristali da ponovo pokrenu isporuke dijelova i da će pogođene fabrike postepeno nastaviti proizvodnju.

Suočen sa troškovima od nekoliko milijardi evra usljed skandala sa emisijama gasova, "Folksvagen" je najavio da će tražiti smanjenje cijena od svojih dobavljača.