latinica  ћирилица
23/08/2016 |  12:55 ⇒ 12:57 | Autor: SRNA

Malešević: Planirati budžetska sredstva za zaštitu stećaka

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević smatra da bi u budžetu Srpske za narednu godinu trebalo planirati sredstva za zaštitu nekropola ili mjesta u Republici Srpskoj na kojima se nalaze stećci koji su upisani na Listu svjetske baštine Uneska.
Stećci (foto:sr.wikipedija org.) -
Stećci (foto:sr.wikipedija org.)

"Siguran sam da to neće biti baš jeftin posao, ali mislim da se isplati uložiti i više sredstava zbog onoga što piše na stećcima i koje poruke oni šalju ne samo nama već i šire", rekao je Malešević danas novinarima u Banjaluci, nakon sastanka sa direktorom Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Srpske Slobodanom Nagradićem.

Malešević je rekao da je sa Nagradićem razgovarao o upisu stećaka na Listu svjetske baštine Uneska i obavezama koje proizlaze iz Plana upravljanja, kao i o formiranju koordinacionog tijela koje će imati vrlo složen zadatak u ovom poslu.

"Prvo treba donijeti plan uređenja svih ovih nekropola na osnovu kojeg će se napraviti procjena koliko će to koštati", dodao je Malešević.

Direktor Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Srpske Slobodan Nagradić rekao je da je na sastanku bilo govora o tome kako implementirati odluku Uneska kojom su stećci proglašeni svjetskom kulturnom baštinom.

"Na organima vlasti u BiH obaveza je da se ti stećci predstave javnosti, a to znači da su lokalne, entitetske i vlasti na nivou BiH dužne da omoguće pristup svim nekropolama, odnosno mjestima na kojima se nalazi više stećaka", istakao je Nagradić.

On je pojasnio da omogućavanje pristupa nekroplama sa stećcima podrazumijeva obezbjeđenje pristupnog puta automobilom, krčenje, kosidbu i ograđivanje, te označavanje jezicima na službenoj upotrebi u BiH i na engleskom jeziku.

"Lokalne zajednice su obavezne da obezbijede najmanje jedno lice koje se zove sajt menadžer koje će biti na svakodnevnom raspolaganju lokalnim vlastima i turistima", naglasio je Nagradić.

Nagradić je podsjetio da su od 14. jula stećci iz BiH, odnosno iz oba entiteta, upisani u svjetsku kulturnu baštinu i kao takvi predstavljaju svjetsko kulturno dobro.

On je dodao da je iz Republike Srpske devet nekropola iz osam opština upisano u svjetsku kulturnu baštinu.